Invaze černých vdov v Chorvatsku: Vlezou všude, bojí se místní. Nemocnice nemají protijed

Na černé vdovy jsme zvyklí, ale ne v takové míře, a už vůbec ne na to, že lezou i do lidských obydlí. Těmito slovy popsala obyvatelka chorvatského ostrova Rab pro web Sata 24 video, na němž zaznamenala ve svém bytě pohyb snovačky jedovaté. Místní zdravotnická zařízení navíc přiznávají, že nemají k dispozici dostatek protijedu. Výskyt nebezpečného pavouka okomentoval ve vysílání CNN Prima NEWS také zdravotnický odborník Roman Prymula.

Výskyt snovačky jedovaté, známé jako černá vdova, je na chorvatském ostrově Rab vcelku obvyklý. Lidským obydlím se však tento pavouk dosud obvykle vyhýbal. „Patří do přírody okolo. Rozhodně nejsme zvyklí na to, že by se pavouci vyskytovali na dvorech či přímo v bytech, jak je tomu v posledních měsících. Nacházíme je v prostoru krbů, před vchodovými dveřmi či přímo v pokojích,“ uvedla jedna z obyvatelek podle webu Sata 24.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nejlínější pavouci se rozšířili do celého světa. Najdeme je i v Česku

Svá slova podpořila i záběry pavouka, který leze po podlaze jejího bytu. „Při natáčení jsem se celá třásla. Je jasné, že se určitě jedná o takzvanou černou vdovu,“ poznamenala. Následně kontaktovala zdravotnická zařízení, aby se zeptala, zda mají k dispozici dostatek protijedu. Reakce nemocnice ji však šokovala. „Zjistila jsem, že sérum není k dostání v celém kraji! Turistická země, jakou je Chorvatsko, nemá ani minimální zásoby protijedu v případě kousnutí tímto druhem pavouka?“ napsala rozhořčeně.

Na podrobnější dotaz webu Sata 24 odpovědělo vedení Institutu pro urgentní medicínu v Přímořsko-gorskokotarské župě, že potřebné látky skutečně nemají. V případě intoxikace by pacienta ani nedokázalo odkázat na jinou instituci, jež by sérum měla k dispozici. Redakce webu také oslovila Ústav veřejného zdraví a kliniku nacházející se na ostrově. Institut uvedl, že za zajištění séra nezodpovídají zaměstnanci ústavu, nýbrž nemocnice, které provádějí klinická šetření při hospitalizaci jako první.

„Podle směrnic není při kousnutí vhodné ihned aplikovat protijed. Z toho důvodu léčíme v našich ordinacích především příznaky, které jsou u každého pacienta různé. V případě vysoce rizikových případů, kdy lékař rozhodne o podání séra, je pacient poslán na naše oddělení,“ stojí v prohlášení zdravotního střediska v Přímořsko-gorskokotarské župě.

Typická červená skvrna

Černá vdova je řazena mezi nejjedovatější pavouky světa, narazit na ni můžete prakticky na všech kontinentech. Na území Chorvatska se nejčastěji vyskytuje na poloostrově Istrie či v oblasti Dalmácie. Typické jsou pro ni červené skvrny na zadní části těla, které vypadají jako kříž. Jeho dstín se mění v závislosti na věku pavouka.

Po vylíhnutí je skvrna bílá, později se v místě objeví oranžové zbarvení, které se rozšiřuje a tmavne. V případě samic oblast výrazně zčervená, zatímco u samců je stále patrný bílý okraj. Jed pavouka je až patnáctkrát silnější než jed chřestýše, po kousnutí se rychle šíři do celého těla.

Prymula: Příjemnější je i tarantule

O výskytu tohoto druhu pavouka na území Chorvatska se v pořadu Nový den vyjádřil také epidemiolog a zdravotnický expert Roman Prymula. „Jedná se o velmi nepříjemný druh. Běžně se s ním nesetkáváme, ale v takových případech je mnohem příjemnější i tarantule. Se smrtelně jedovatými pavouky se lze setkat v Austrálii či jiných exotických destinacích, kde může kontakt s tímto hmyzem skončit i fatálně,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Podívejte se na komentář Romana Prymuly v pořadu Nový den:

Podle něj převoz protijedu k případům, kdy je nutné reagovat co nejdříve, sice funguje, ale nezaručuje zcela, že organismus nebude intoxikován. „V řadě případů se nepodaří získat protilátku dostatečně včas. Pamatuju si na případ uštknutí zmijí gabonskou v Česku, tedy jedním z nejjedovatějších hadů. Tehdy nebyly k dispozici protilátky, ale díky péči na JIP se nakonec podařilo pacienta zachránit a akutní fázi překonat. Záchrana je reálná i bez protijedu, avšak je mnohem lepší, pokud sérum mají lékaři k dispozici,“ vysvětlil expert.

Tagy: