Bolševikovi se neustupuje. Novotný přijel na demonstraci před ruskou ambasádu multikárou

Na pondělní demonstraci před ruskou ambasádu přišlo na 60 lidí.

Demonstrace u ambasády (zdroj: CNN Prima NEWS)

Před ruskou ambasádou v pražském Bubenči proběhla v pondělí další demonstrace kvůli zapojení východní velmoci do výbuchů muničních skladů ve Vrběticích. Na odpolední akci dorazil i starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný (ODS). Ten prohlásil, že Česko by mělo vyhostit všechny ruské diplomaty.

Demonstrace před ambasádou se účastnilo asi 60 lidí. Organizátor akce David Štefl CNN Prima NEWS sdělil, že ji naplánoval již před týdnem, a původně tak neměla reflektovat ruské zapojení se do exploze skladů ve Vrběticích. Svolal ji kvůli přítomnosti ruských vojsk u hranic s Ukrajinou. Jenže situace se změnila a téma bylo jiné.

Na demonstraci se ukázal i starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný, který je znám svou nevraživostí vůči představitelům Ruska. A přichystal si provokaci: Přijel v multikáře, kterou  zaparkoval na místě vyhrazeném pro vozidla ruské ambasády.

Novotného účastníci akce přivítali potleskem. Česko by podle něj mělo být suverénní a z ambasády vyhostit všechny ruské pracovníky. „Bolševikovi se neustupuje, v žádném případě,“ prohlásil.

Vlasovci a dopis Putinovi

Cestu k ruské ambasádě Novotný dobře zná. V roce 2019 se k ní vypravil taktéž multikárou, aby zde předal svůj dopis určený prezidentu Vladimiru Putinovi a velvyslanectví. Tehdy se spor točil kolem výstavby pomníku Vlasovců v „Novotného“ Řeporyjích. Rusko se proti jeho stavbě silně vymezovalo, protože Vlasovce – ruské vojáky zajaté Němci při 2. světové válce –, kteří ke konci války pomohli Čechoslovákům osvobodit Prahu, považuje za zrádce.

Novotný se proslavil jako velký odpůrce ruské politiky i v zahraničí. Kvůli pomníku Vlasovců vystoupil v diskusním pořadu ruské televize Rossija 1. Tam na něj útočili nejen ostatní hosté, ale také sami moderátoři. Novotný jim sdělil, že jsou směšní a říkají lži.

Před ruskou ambasádou probíhal protest již v neděli. K budově přišla až stovka lidí, které sezval předseda Milionu chvilek pro demokracii Benjamin Roll. Dorazilo ovšem i několik desítek příznivců Ruska, ti nesouhlasili s vyhoštěním 18 diplomatů, o kterém rozhodla česká vláda po odhalení údajného ruského zapojení do výbuchu muničních skladů ve Vrběticích v roce 2014, při kterém zemřeli dva lidé. Rusko reagovalo vyhoštěním dvacítky českých diplomatů.

Tagy: