Na kolik vyjde jedno praní nebo uvařený čaj? Ekonomové radí, jak snadno spočítat spotřebu

Zapněte pračku na nejvyšší teplotu

Kolik stojí provoz domácnosti?

Energetická krize začíná na lidi tlačit ze všech stran. Češi se proto v domácnostech snaží šetřit, co to jde. Někteří si například i počítají, na kolik je vyjde jedno uvaření čaje. Někdo ale neví, jak si doma spotřebu elektřiny spočítat. Poradíme, jak na to.

Spočítat si, na kolik vyjde doma vyprání jedné pračky nebo umytí nádobí. Podle ekonomů jednoduchá věc. Většina lidí ale neví, jak na to. „Neřeším to, od toho mám chlapa,“ řekla naší redakci jedna z oslovených žen.

Pro výpočet můžeme použít jednoduchý vzorec: stačí znát spotřebu přístroje, cenu elektřiny a jak dlouho ho necháme zapnutý. „Ať už máme spotřebič nový nebo starší, tak se rozhodně vyplatí chovat úsporně. O výši spotřeby rozhoduje například i to, zda umístíme ledničku do chladného místa, nebo ji postavíme těsně vedle trouby,“ upozornil David Schiller ze společnosti dTest.

Praní neošidíme

Při zastropovaných cenách šest korun za kilowatthodinu vyjde roční spotřeba nejúspornější lednice na 648 korun a vaření vody v rychlovarné konvici na 878 korun za rok, když ji používáme deset minut denně.

„Pokud budete mít doma velké množství spotřebičů a všechny poběží v režimu stand by, je pak obyčejný set top box schopen sbírat třeba deset wattů,“ uvedl již dříve Vladimír Janíček z ČVUT.

Set top box můžeme pečlivě vypínat, co ale neošidíme, je třeba praní. Tam o ceně jednoho vyprání rozhoduje typ pračky. „V letošním roce je to pět korun, to je takový průměr. Záleží, jak úspornou mají lidé pračku,“ řekl ekonom Lukáš Kovanda.

A jak šetří lidé v Česku? „Opravdu nemám myčku ani jiné takové velké spotřebiče, jenom bojler, ten jede na noční proud. Moc toho tedy neušetřím, protože šetřím permanentně,“ sdělila v rámci ankety seniorka. „Například vypínám světlo. A pokud to není nutné, nesvítí se vůbec,“ svěřil se redakci student.

Elektřina samozřejmě není jedinou energií, na které se dá šetřit. Významnou částku na fakturách za domácnost tvoří také spotřeba vody. Jedna napuštěná vana vyjde mnohem dráž než pět minut ve sprše.

Tagy: