Hasiči na Písecku měnili taktiku podle větru. Pět se jich zranilo, do akce šly tři vrtulníky

Požáru u obce Jetětice na Písecku

Třetí stupeň poplachu v sobotu vyhlásili jihočeští hasiči kvůli požáru u obce Jetětice na Písecku. Plameny zasáhly 40 hektarů lesa, v neděli záchranáři informovali, že je požár pod kontrolou a dohašují ohniska, při zásahu se zranilo pět hasičů. Do akce bylo povoláno více než 20 jednotek požárníků – profesionálních i dobrovolných. Jedná se o nejrozsáhlejší požár v kraji za několik měsíců. Les hořel také na Sokolovsku, v nepřístupném terénu oheň zachvátil i koruny stromů. V neděli ráno však záchranáři informovali, že dohašují ohniska a místo kontrolují termokamerou. Z místa dopoledne odjeli.

Příčina požáru ani výše škody zatím nejsou známé, vyšetřovatelé půjdou na místo v pondělí. Při zásahu pomohl v neděli i ranní déšť. „Situace se lepší a budeme k 18:00 stahovat část dobrovolných jednotek. Budeme pokračovat celou noc, nebudeme hašení přerušovat,“ řekla v neděli po 16:30 mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů. Na místě požáru bude 30 termokamer. Hasiči je využijí pro hledání skrytých ohnisek.

Požárníci si vyžádali i letecké hašení a výpomoc kolegů ze Středočeského kraje, informovala v sobotu mluvčí na webu a Facebooku. V neděli ráno přišla zpráva, že se požár podařilo dostat pod kontrolu, hasiči dohašují ohniska a vyhlásili lokalizaci. Požár, který se již nešíří, však budou likvidovat ještě několik dní. Zasahuje 30 cisteren i vrtulníky.

Při zásahu se zranilo pět hasičů. „Bohužel máme z podvečera a noci pět zraněných, v drtivé většině je to kombinace nadýchání kouře, horka a vyčerpání,“ řekl ředitel jihočeských hasičů Martin Sviták. Zranili se čtyři profesionální členové a jeden dobrovolný. Ředitel dodal, že „pokračují likvidační práce, které budou do večera“.

„V současné době neprobíhá nikde plošné plamenné hoření, jednotky přecházejí do fáze dohašování ložisek požáru a věříme, že i za pomoci letecké techniky se to v nějakém rozumném čase podaří zvládnout. Na ohniscích pracujeme dál, ale plamenné hoření už neprobíhá, jako probíhalo večer a do půlnoci,“ uvedl dříve v neděli Martin Sviták. Požár likviduje kolem 200 hasičů.

ČTĚTE TAKÉ: Chvíle od tragédie: Policista přelezl balkon v osmém patře, aby uhasil oheň. Hrdina, chválí lidé

U obce hořela zeleň, a to paseka a les se stromy různého vzrůstu, stáří a stavu. „Požár se suchým porostem a také větrem rychle šířil. V zasažené oblasti nejsou žádné domy, chaty, stavení ani dětské tábory apod. Není ohroženo obyvatelstvo,“ uvedla Matějů v sobotu. Jak se nakonec ukázalo, plameny zasáhly 40 hektarů plochy. V sobotu vedli hasiči hlavní útok směrem k Orlické přehradě. Důležité bylo, aby se nedostal do kaňonu poblíž přehrady, uvedl ředitel. Hašení komplikoval obtížně přístupný terén pro zásahovou techniku, důležitou roli proto měly čtyřkolky, které si hasiči vyžádali i od kolegů ze středních Čech.

‼️‼️‼️ Třetí stupeň u požáru lesa u Jetětic..požár stále není pod kontrolou..‼️‼️‼️ Zasaženo více než 30 hektarů lesa, nasazeni hasiči ze sedmi stanic HZS Jihočeského kraje a 17 jednotek SDH. Vyžádáno letecké hašení a odřad HZS Středočeského kraje.. Vše o nejrozsáhlejším požáru za několik měsíců a o dalších dnešních požárech na našich webovkách: https://bit.ly/3XVnqZO

Posted by HZS Jihočeského kraje on Saturday, July 15, 2023

Na místě zasahovaly v neděli i tři vrtulníky. Dva policejní a jeden letecké hasičské služby, kterou objednávají ministerstva zemědělství a životního prostředí. Každý z policejních má vak s objemem tisíc litrů vody, hasičský tři tisíce litrů. Vodu berou z Orlické přehrady. „Letecká technika dodává vodu tam, kde je to složité pro jednotky,“ řekl ředitel.

Vrtulníky monitorují ze vzduchu i případný požár, kterého by si ze země hasiči nevšimli. Na Písecku tak stát využil smlouvu na leteckou hasičskou službu hned po začátku její platnosti, od soboty do poloviny září ji soukromými vrtulníky zajišťuje slovenská společnost Heli Company. V pondělí už zřejmě nebudou vrtulníky potřeba, řekl Sviták. Na hašení už padly miliony litrů vody.

Hasiči likvidovali i požár na Sokolovsku

Není to ovšem jediný požár, který v sobotu hasiče zaměstnával. Mezi Svatavou a Boučím na Sokolovsku hořel les na ploše 200 × 200 metrů. Oheň se rozšířil i do korun stromů. „Místo je nepřístupné, je vyhlášený druhý stupeň poplachu,“ řekl v sobotu večer mluvčí krajských hasičů Martin Kasal.

Požár vznikl kolem 21:00. Vzhledem k pozdní hodině nebylo možné nasadit letecké hašení. Hasiči zřídili čerpací stanici pro doplnění požární vody na služebně hasičů v areálu sokolovské chemičky. V Sokolově a v areálu chemické firmy byl zvýšený pohyb zásahové techniky se zapnutými majáky, která zajišťovala doplňování požární vody pro lesní požár u Svatavy, řekl mluvčí.

V neděli ráno Kasal uvedl, že hasiči na místě dohašují zbylá ohniska požáru. Na místě v té době nechali celé hadicové vedení, od rána kontrolovali místo termokamerou. Z místa začali karlovarští hasiči odjíždět v neděli dopoledne.

Večer pak Kasal doplnil, že hasiči dohašují poslední menší ohniska a na místě je jedna jednotka požárníků. „Pokud bude vše bez příznaků hoření, místo události si převezme revírník, který by pak zítra (v pondělí) odhadl škodu na porostu. Příčina vzniku je v šetření,“ uvedl mluvčí. Revírník už byl v neděli na místě. Kasal neuvedl, zda jde o soukromý, státní nebo obecní les. S ohněm bojovalo přes 50 hasičů.

Podle mluvčího patří požár u Svatavy k letošním větším a náročným zásahům. O něco větší byl zřejmě oheň v lesích okolo Šindelové na Sokolovsku 26. června. Hasil ho ze vzduchu vrtulník. Na zásahu se tam podílelo 15 jednotek dobrovolných i profesionálních hasičů. Podobně jako v okolí Svatavy monitorovali celý prostor termokamerou i dronem.

Požárů v přírodě jsou desítky

V sobotu jihočeští hasiči likvidovali desítky požárů v přírodě. Například v Sezimově Ústí, v Malontech na Českokrumlovsku, u Mirovic na Písecku, kde hořelo pole se vzrostlým obilím a kombajn, hasiči tam tak vyhlásili druhý stupeň požárního poplachu. V Kovářově na Písecku zase hořela sláma před stodolou, ohrožena byla i zemědělská hala, požár zničil podestýlku v jedné z hal a částečně krov, uvedla mluvčí. Obilí hořelo v obci Sedlečko u Soběslavi na Táborsku, lesní hrabanka v Plané nad Lužnicí, tráva v Českých Budějovicích a les v Suchdole nad Lužnicí. Tam byl obtížný přístup, hasiči museli zřídit dálkovou dopravu vody, požár zasáhl plochu 200 × 100 metrů.

„Shořela také plechová bouda v Českých Budějovicích. Jednalo se o zahradní domek v zahrádkářské kolonii v Husově kolonii. Požár uhasili českobudějovičtí profesionální hasiči, kterým se podařilo před požárem uchránit další vedle stojící objekty. Zásah hasičů trval přibližně půl hodiny,“ popsala Matějů.

Tagy: