Nadlidský výkon chorvatských hasičů. Masivní požár dostali pod kontrolu, spálil domy i auta

V jižní části Chorvatska u obce Grebaštica nedaleko města Šibenik propukl ve čtvrtek dopoledne masivní požár. Na místě zasahovalo přes 160 hasičů za pomoci velkého množství techniky. Plameny se jim podařilo dostat pod kontrolu až okolo osmé hodiny večer. Informoval o tom deník Večernji list. Plameny zachvátily budovy a v důsledku silného větru zasáhly i jadranskou magistrálu. Doprava byla ochromena, na trase ze Šibeniku do Splitu se vytvořily velké kolony. Několik hasičů se při zásahu nadýchalo kouře. Zástupce starosty Šibeniku Danijel Mileta označil výkon nasazených jednotek za nadlidský.

Požár propukl okolo jedenácté hodiny dopoledne. V průběhu dne na místě zasahovalo přes 160 hasičů, 57 vozidel i sedm hasicích letadel typu Candair a Air Tractor, uvedl Večernji list. Plameny se jim podařilo dostat pod kontrolu až okolo osmé hodiny večer.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Detaily smrti malé Češky v Chorvatsku: Večer ji propustili z nemocnice, mělo ji bolet břicho

Podle chorvatských médií se požár přestal šířit do dalších oblastí, ale stále hoří v již zasažených místech. Hasiči na místě zůstanou celou noc. Podle prvních odhadů bylo zatím spáleno kolem 600 hektarů. Požár měl poškodit několik střech, aut i domů, na odhady konečných škod je však stále brzy.

Situaci ztěžoval vítr

„Navzdory náročnému terénu a silnému větru je díky obrovskému úsilí hasičů oheň pod kontrolou a dále probíhá jeho hašení,” uvedl na Twitteru ministr vnitra Davor Božinović. Zástupce starosty Šibeniku Danijel Mileta označil pro deník Večernji list výkon hasičů za nadlidský.

Ničivé plameny zachvátily obytné budovy, auta i okolní vegetaci. Úřady tamní obyvatele kvůli hrozícímu nebezpečí evakuovaly a občany i turisty nabádaly k opatrnosti. Odrazovaly je především od přibližování se k plamenům kvůli pořizování fotografií. Naopak lidi žádaly, aby oblast opustili a zamezili tak možným komplikacím při zásahu.

Hašení komplikoval špatně dostupný kopcovatý terén, situaci ztěžoval i vítr. „Již od začátku jsme měli problémy. Silný vítr oheň rychle rozšířil a vnesl jej do Grebaštice, kde částečně poškodil i kompletně zničil některé obytné budovy. Dále sestoupil až k moři a mezi domy vesnice Donji Banovci,“ sdělil reportérům stanice Dnevnik Nove TV velitel hasičského sboru Šibeniku Volimir Milošević.

Balkán sužuje Kerberos

Současná vlna veder nazvaná Kerberos podle trojhlavého psa z řecké mytologie, který střežil vchod do podsvětí, zasáhla ve čtvrtek celý Balkán s teplotami přesahujícími 40 stupňů Celsia.

V jadranském letovisku Nin se desítky návštěvníků pláže obalily hustým černým bahnem, o němž se věří, že má léčivé účinky a poskytuje účinnou ochranu proti slunci, uvedla agentura Reuters. „To (bahno) je určitě lepší než opalovací krém, myslím, že ochranný faktor je mnohem lepší,“ řekl agentuře turista ze Slovenska.

Meteorologové a lékaři v Černé Hoře, Bosně a Hercegovině i Srbsku varovali lidi, aby zůstali doma nebo pili hodně tekutin, pokud se vydávají ven. Očekává se, že teploty v celém regionu zůstanou kolem 40 stupňů Celsia až do příštího týdne.

Tagy: