Jako Pepek námořník se můžete cítit i na podzim

Konec léta nemusí znamenat konec pěstování plodin na zahrádce. S klidem se můžete pustit do výsevu takových rostlin, které vám ještě před blížící se zimou budou dělat radost a ještě vám dodají mnoho vitamínů a prospěšných látek. Jako třeba špenát.

Proč vysévat zrovna špenát?

V dětství mnohými nenáviděný, to je špenát. Zkuste si ale vypěstovat a v kuchyni připravit svůj vlastní. Pokud už se tak nestalo, určitě si vás získá. A také díky němu dodáte svému tělu mnoho prospěšných látek. Špenát je jednoletá rostlina, která pochází nejspíš z Persie. Tam odtud se rozšířila do Afriky a později přes Španělsko do Evropy. Bylo to někdy ve 14. století. Jeho výhodou je velmi krátká vegetační doba – ta je pouhých 7 až 8 týdnů. Možná vás překvapí, že špenát je chladnomilný. Víte tedy už důvod, proč se hodí i na podzimní výsev. Pokud je příliš velké teplo, vybíhá do květu, což je nežádoucí. Listy pak ztrácejí na měkkosti a také na chuti.

A čím vším vám prospěje?

Ve 100 g najdete skoro celou denní dávku kyseliny listové (důležitou pro vývoj plodu v těhotenství), téměř tři čtvrtě potřeby vitaminu A (potřebného pro zdravé oči), polovinu vitaminu C a také čtvrtinu hořčíku a železa (podporuje krvetvorbu). Dále je v něm draslík, vápník, měď a sodík. Celkově posiluje imunitu, zlepšuje trávení a napomáhá detoxikaci. Pomůže při únavě.

Odrůdy špenátu vhodné pro výsev na podzim:

  • Carambole – hybrid, kterého využijte na jaře i na podzim. Má tmavší listy. Uvítáte jeho odolnost proti plísním a vymrzání.
  • Clarinet F1 – pozdní hybrid s velkými výnosy a odolností proti vybíhání do květu a také plísni. Můžete ho pěstovat v létě i na podzim.
  • Matador – polopozdní odrůda, kterou využijete při jarním i podzimním setí. Ideální je pro jednorázové sklízení.

  • Monores – raná odrůda, která dobře odolává namrzání.
  • Victoria – můžete ji vysévat od jara do podzimu a mít tak špenát po většinu roku po ruce. Listy mají netypickou tmavě zelenou barvu, místy lehce až do modra. Její výhodou je také odolnost proti chorobám.
  • Winter Reisen – vhodný pro celoroční pěstování, velmi chutný zasyrova.

Vhodný postup výsevu a pěstování na podzim:

Vhodný čas na výsev je zhruba od poloviny srpna, ale vysévat můžete až do konce října – i v takovém případě zvládnete do zimy sklidit. Volte nejlépe stinné stanoviště – to udrží více vlhkosti a teploty nebudou v době svitu slunce tak vysoké. Vhodné je z tohoto hlediska i mulčování. Pojistit si vlhkost půdy můžete i použitím netkané textilie, která zároveň ochrání i proti slunci. Půda by měla být hlinito-písčitá s dostatečným množstvím živin, a to kvůli rychlému růstu velkého množství listů. Podpořit je můžete samozřejmě ještě hnojením během růstu. Vysévejte řidčeji do hloubky asi 2-3 cm, řádky by od sebe měly být vzdálené asi 20 cm. Rostlinám dopřávejte pravidelnou zálivku. Nezapomeňte také pravidelně odstraňovat plevel. Ten připravuje rostlinky o potřebné živiny i vodu. Buďte ale při pletí opatrní, kořeny špenátu jsou mělké a mohli byste je poškodit.

Co po sklizni?

Právě sklizený listový špenát můžete použít do salátů, slaných závinů nebo koláčů, hodí se i na pizzu a do rizota. Pokud ho nestihnete spotřebovat do dvou, tří dnů, dejte ho radši do mrazáku.

Tagy: