Dýně hokkaidó patří mezi naše nejoblíbenější, pusťte se do jejího pěstování

Pěstování tykví má u nás opravdu dlouhou tradici. Pokud je chcete pěstovat na zahrádce, pak široké uplatnění nejen v kuchyni nabízí tykve hokkaidó, které patří k úplně nejoblíbenějším. Prozradíme vám, jaké mají nároky na pěstování, jak je to se sklizní a odkdy je můžete vysévat. Pozornost neodkloníme ani od půdy, která musí být opravdu dobře připravená.

Skupina tykví je opravdu široká. Jen v nabídkách tuzemských osivářských společností naleznete desítky kultivarů, od okrasných, přes obří pro nakládání a zisk semen, až po klasické a velice oblíbený typ Hokkaidó. Jde o typ se středně velkými až velkými plody, s dobrou odolností, přičemž ji máte nejčastěji spojenou s odstínem oranžové barvy. Ale není to tak úplně pravda. Hokkaidó jsou k dispozici i se zelenou, modrou nebo šedou slupkou.

S předpěstováním začněte v dubnu. Nejlepší je vysévat po jednom semínku do malých plastových květináčků, které zanoříte ve skleníku do půdy. Tykve obecně velmi dobře klíčí i při méně pravidelné zálivce a během prvních 10 dnů jsou již vyvinuté děložní lístky. Mladé rostlinky, které vysejete do kvalitní půdy, velmi rychle rostou a zesílí. Ve skleníku je obecně koloritem půda, vzniklá smícháním kvalitní zeminy ze zahrady a vyzrálého kompostu, ještě doplněné o kravský hnůj. Taková směs je pro většinu mladých rostlin vynikající, protože obsahuje značné množství živin. Ty jsou pro růst, vedle vláhy a jejího dostatku, naprosto nepostradatelné.

Po zmrzlých mužích v květnu sázejte na místo s dostatkem prostoru. Nutností je velmi pečlivá příprava půdy. Ideální je tykvím vyčlenit malé políčko, záhon může být, ale musíte vzít úvahu, že pokud rostliny nemají oporu, potřebují opravdu velký prostor pro svoje zelené šlahouny. Půda pro tykve má být nejlépe lehká až středně těžká, hlinitá, ještě s velkou dávkou živin. Dva týdny před výsadbou proveďte důkladné nakypření a přidejte granulované hnojivo, jako jsou pelety kravského hnoje. Pokud do půdy přidáte ještě například kompost, je to jedině dobře.

Výsadbu provádějte na široko, ve sponu alespoň 1 x 1 metr. Kolem sazenic vytvořte rýhu, kam budete zalévat. Mladé rostliny tykví potřebují ke svému vývinu velké množství vláhy, avšak pouze takové, které je přiměřené. Do doby, než šlahouny zesílí a začnou růst po celé ploše, prostor mezi jednotlivými sazenicemi využijte pro zeleninu s krátkou vegetační dobou, jako jsou ředkvičky, salát nebo cibule sečka. Poté, co rostliny porostou celou plochu, se zaměřte na jejich pravidelnou kontrolu. Malým plodům velmi škodí noční nájezdy slimáků, poškozené nedozrálé kusy často velmi rychle hnijí. Pro vzdušnější porost je vynikajícím pomocníkem plot, který je výbornou oporou a máte tak možnost jednoduše kontrolovat stav jednotlivých plodů. Nikdy však tykve nesázejte na kompost, protože patří k velkým odběratelům živin.

V září začíná doba sklizně zralých plodů, které mají syté vybarvení. Před skladováním všechny kusy řádně očistěte a pozor při manipulaci na mízu, která může unikat z ještě nezaschlých stopek. Ty mohou nevratně poničit oblečení. Po sklizni se veškerý porost likviduje v zásadě dvěma způsoby. Buď odklizením do kompostu, kde se ještě před uložením do něj naseká na menší kusy anebo jako zdroj organické hmoty, kdy celý porost přejedete mulčovačem, hmotu necháte zavadnout a zapravíte do půdy. V rámci podzimního rytí je vhodné přidat nejen nasekanou trávu s listím, ale i kravský hnůj, a to ve větším množství. Zajistí to dostatek živin na další rok.

Tykve hokkaidó jsou ceněné nejen jako dekorace, která je použitelná nejen doma na stole, ale i venku na zápraží. Pozor však na první mrazíky, tam pak dochází k namrznutí a hnilobě plodů. Dužninu bohatě využijete v kuchyni pro výrobu polévek, dortů nebo zdravé pečené večeře. Odrůdy s velkými plody pak využijte třeba pro Halloween. Krásné plody tykví mohou být i tipem pro hezký dárek pro vaše přátele.

Tagy: