Nacher: Vláda straší a neplní sliby. Je na čase říkat lidem o důchodech pravdu, opáčil Kohajda

Patrik Nacher za ANO (vlevo) a Michale Kohajda za KDU-ČSL (vpravo). Foto: CNN Prima NEWS

Kohajda a Nacher o důchodové reformě

Odmítám strašení a nedodržování slibů, řekl o vládní důchodové reformě v nedělní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS opoziční poslanec Patrik Nacher (ANO) a připomněl, že premiér Petr Fiala (ODS) a spol. ještě před rokem a půl slibovali nezvyšování věku odchodu do důchodu. Koaliční Michael Kohajda (KDU-ČSL) zdůraznil, že je na čase být k lidem upřímný.

„Vláda straší s důchody. Přitom to podává jako užitečné strašení, protože takhle je to v pořádku. Koalice jenom klouže po povrchu a říká, že buď zvýšíme věk odchodu do důchodu, nebo zvýšíme sociální pojištění. Já strašení a nedodržování slibů odmítám,“ řekl Nacher v pořadu na CNN Prima NEWS.

S názorem nesouhlasí jeho protiřečník Marcel Kohajda (KDU-ČSL).  „Nestrašíme,“ odmítl Nacherova slova. „Je potřeba se podívat na to, kolik ekonomicky aktivních lidí pracuje teď na jednoho důchodce a jak se to celé bude vyvíjet,“ uvedl. „Je právě teď třeba říct lidem pravdu,“ obhajoval vládní reformu. I kdyby ekonomika rostla, nebude podle něj dostatek peněz na důchody, proto je prý nutná.

ČTĚTE DÁLE: Fiala z SPD: Vláda řeže důchodce o peníze. Totální dezinformace, snížíme jim daně, opáčil Kupka

Návrhy opozice, že by šlo peníze získat například z vládou zrušené elektronické evidence tržeb (EET), odmítl – výnos z EET podle jeho slov nikdo nikdy nevypočítal. Zároveň Kohajda odmítl, že by vláda nedělala prorodinnou politiku. „Lidovci prosadili navýšení rodičáku,“ připomněl.

Poslankyně SPD Karla Maříková nicméně vyčetla vládní koalici nižší porodnost. „Je vidět, že lidé necítí sociální jistoty za této vlády,“ pronesla.

Poslance čeká v příštím týdnu zásadní boj o důchodovou reformu, budou probírat sporné změny v důchodech. Půjde o mimořádnou schůzi, která začne v úterý. Opozice hodlá projednávání důchodové reformy brzdit, může dojít i na obstrukce.

Tagy:
Partie Terezie Tománkové důchodová reforma koalice Karla Maříková Patrik Nacher vláda Michael Kohajda Pavla Pivoňka Vaňková