Nad evropskými delfinárii se smráká. Končí ve Francii i Belgii

Jeden z největších francouzských zábavních parků, Parc Astérix, oznámil, že uzavře své akvárium, kde se nacházejí delfíni a lachtani. Atrakce, která každoročně přilákala až dva miliony návštěvníků, byla dlouho trnem v oku ochránců zvířat.

„Přemýšleli jsme nad tím již několik let,“ uvedl výkonný ředitel parku Nicolas Kremer. „Nicméně reintrodukce do přirozeného prostředí u těchto zvířat vychovaných v zajetí nepřipadá v úvahu,“ doplňuje a dodává, že delfíni budou během jara převezeni do jiných evropských akvárií.

Ve stejnou dobu se ve Francii znovu začíná mluvit o zákazu chovu delfínů a dalších mořských savců v zajetí i jejich využívání v zábavných představeních. Návrh takového zákona byl naposledy shozen ze stolu v roce 2017. Kromě tohoto tématu se nyní zákonodárci budou zabývat i zvýšeným počtem opuštěných zvířecích společníků v útulcích či navýšením trestů za týrání zvířat – přísnější tresty by mohly zahrnovat až tříleté odnětí svobody či pokutu ve výši jednoho milionu korun. K nelibosti veřejnosti a zvířeckoprávních organizací se však nové jednání nedotkne například zpřísnění podmínek lovu či technik porážení zvířat.

Již nyní je však jisté, že „francouzští“ delfíni nezamíří do sousední Belgie. I tady se totiž schyluje k zákazu delfinárií. Novinku oznámil ministr pro welfare zvířat Ben Weyts. V zemi se nachází jediné zařízení, kde jsou delfíni drženi v zajetí – Boudewijn Sea Park v Bruggách. Zákaz chovu delfínů v zajetí by tak vedl k jeho uzavření a přesunu delfínů do jiných evropských parků. Společnost Aspro Parks, která belgické delfinárium provozuje, totiž vlastní další parky s mořskými savci a kytovci ve Španělsku a Velké Británii, ale právě i ve Francii, odkud se zřejmě bude muset stáhnout.

Tagy: