Naděje pro miliony žen: Australští vědci objevili nový gen zodpovědný za rakovinu prsu

Australští vědci objevili gen zodpovědný za karcinom prsu. Pro miliony žen to představuje naději, že nemoc bude moci být lépe léčena. Předpokládá se, že díky objevu bude v budoucnu možné podobně odhalit i jiné typy rakoviny, píše zpravodajský deník Sky News. Ročně touto chorobou na světě onemocní více než půl milionu žen.

Podle profesorky Pilar Blancafortové z Institutu Harryho Perkinse pro lékařský výzkum byl identifikován gen zodpovědný za zvláště agresivní formu rakoviny prsu, informuje deník Sky News. „To, co jsme objevili, je nový gen. Předtím jsme o něm nic nevěděli,“ sdělila.

Podle Blancafortové existují dva hlavní typy rakoviny prsu. Jeden citlivý na hormony, u kterého funguje antiestrogenová léčba, a druhý, který na estrogen nereaguje. Zjištění vědců je umožní rozlišovat. „U tohoto konkrétního typu existují důkazy, že by antiestrogenní léčba mohla nádor zhoršit,“ uvedla pro Sky News s tím že nové zjištění by mohlo zlepšit léčbu rakoviny prsu,

I mladé ženy mohou onemocnět

Tento typ nádoru není dobré podceňovat. Podle webu rakovinaprsu.cz je karcinom prsu nejčastějším zhoubným nádorem u žen – ročně jich touto chorobou na světě onemocní více než půl milionu, v Česku kolem šesti tisíc, tedy přibližně každá tisící žena, a to bez ohledu na věk.

„Rakovina prsu není nemocí pouze starších žen, což dokazuje projekt Bellis zaměřující se na ženy v produktivním věku. Již třetím rokem spouští kampaň #HlidejSiJe, jejímž úkolem je naučit ženy samovyšetření. „Je na ženách, aby vzaly zdraví prsou do svých rukou. A to doslova,“ sdělila pro Národní screeningové centrum manažerka projektu Bellis Nikola Samková.

Tagy: