Detaily smrti malé Češky v Chorvatsku: Večer ji propustili z nemocnice, mělo ji bolet břicho

Moře u Medulinu, kde k tragédii došlo.

Smrt české holčičky v Chorvatsku

V noci před smrtí byla česká dívenka přijata na pohotovosti v pulské nemocnici. Uvedl to chorvatský ministr zdravotnictví Vili Beroš. Sdělil, že čtyřletá nebo pětiletá holčička – informace o jejím věku se různí – byla vyšetřena a po zlepšení stavu propuštěna. Později se však její zdraví opět zhoršilo. Podle tamních médií si dítě mělo stěžovat na silné bolesti břicha. Ani hodinová resuscitace, na níž se zprvu podílel zejména otec holčičky, nebyla úspěšná. Přesnou příčinu smrti odhalí nařízená pitva.

„Vyjadřuji rodině zesnulé pětileté turistky soustrast. Předtím byla vyšetřena v nemocnici, dělaly se některé laboratorní testy. Po zlepšení stavu byla propuštěna domů, později se však zdravotní stav zhoršil,“ uvedl ministr zdravotnictví Beroš, kterého cituje web Vijesti.hrt.hr. To, že dívenka – která v chorvatském Medulinu trávila s rodiči dovolenou – byla na pohotovosti v noci před smrtí kvůli zdravotním problémům, potvrdila i mluvčí istrijské policie Suzana Sokačová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Strašlivá tragédie v Polsku: Tříleté dítě se v jeslích udusilo hroznovým vínem

Ke zhoršení stavu došlo ve středu ráno kolem šesté hodiny. Podle vyjádření ředitelky Institutu pro urgentní medicínu Tatjany Čemerikićové záchranáři přijali v 5:55 informaci o tom, že čtyřapůlletá holčička nedýchá. „Tým – lékař, zdravotník a řidič – ihned po nahlášení události vyrazil na místo zásahu, kde byl v 6:04,“ sdělila podle webu Glas Istre.

Resuscitace dětí záchranáři otřásly

Tamní novináři přišli s neoficiální zprávou, že si dívenka stěžovala na silné bolesti břicha. Do příjezdu záchranářů holčičku resuscitoval její zoufalý otec podle pokynů dispečera, uvádí web Dnevnik. Následně oživování převzal pohotovostní tým, který začal s pokročilými postupy k oživení dítěte – o obnovení srdeční činnosti se přítomní snažili hodinu, marně.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Skok matky s dětmi do Macochy zachytila kamera. Policie zkoumá, zda šlo tragédii zabránit

Redakce CNN Prima NEWS s žádostí o potvrzení incidentu kontaktovala Ministerstvo zahraničí ČR. Resort v reakci uvedl, že případy týkající se nezletilých nekomentuje.

„Vyjadřujeme soustrast rodině. Resuscitace dětí je opravdu největším stresem v naší práci, za poslední měsíc jsme měli v Pule už tři resuscitace dětí, které s námi všemi otřásly. V práci jsme profesionálové, ale jsme také jen lidé, kteří toto vše následně prožívají. Proto zaměstnancům poskytujeme i psychologickou pomoc,“ doplnila Čemerikićová.

Krajské státní zastupitelství si vyžádalo pitvu, aby byla zjištěna přesná příčina dívčiny smrti. Policisté prozatím vyloučili podezření z násilné smrti a trestného činu.

Jak je to s pojištěním v zahraničí?

Základní finanční podporu pro cestovatele, které na cestách po většině evropských destinací potkají zdravotní komplikace, zajišťuje Evropský průkaz zdravotního pojištění (EHIC). Ten lidem zabezpečí poskytnutí nezbytné lékařské péče ve státním lékařském zařízení během dočasného pobytu ve všech zemích EU i na Islandu, v Lichtenštejnsku, Norsku a Švýcarsku. Tyto zdravotnické služby probíhají za stejných podmínek jako u lidí pojištěných v dané zemi, uvádí na svém webu Evropská komise.

Přestože je díky průkazce nezbytná lékařská péče v mnoha evropských zemích pro Čechy zdarma, je nutné mít některé věci na paměti, upozornila ve vysílání CNN Prima NEWS mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra Jana Schillerová. „Je důležité si před ošetřením zjistit, zda lékař spadá do tamního systému veřejného zdravotního pojištění. Pokud ano, nezbytná péče bude přeúčtována české zdravotní pojišťovně,“ vysvětlila.

Pojištění se v zahraničí nevztahuje například na prevenci, kosmetické operace či případy, kdy lidé cestují do zahraničí výhradně za účelem léčby. Kartička pojištěnce zároveň nutně nezaručuje bezplatnost, to totiž závisí na jednotlivých zdravotnických systémech. Některá ošetření, která jsou v Česku zdarma, mohou být v zahraničí zpoplatněna.

Schillerová připomněla i možnou spoluúčast pojištěnce na některých platbách. „V některých případech či některých zemích se může jednat například o návštěvu pohotovosti či nemocniční stravu. Regulační poplatky nelze refundovat z pojištění,“ popsala. Doporučuje proto nejen cestovatelům s dětmi, aby si vedle základního evropského pojištění sjednali také cestovní připojištění. Upozornila také, že je důležité nosit u sebe kartičku pojištěnce a schovávat si lékařské zprávy či účtenky za léky.

Papež: Z lidské tragédie může být i ekonomická

Cestovní pojištění je důležité nejenom při onemocnění a úrazech, ale i v případě závažnějších tragédií, vysvětlil již dříve na CNN Prima NEWS místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež. „Náklady plynoucí z úmrtí blízké osoby v cizině mohou být skutečně vysoké. A to nejen na převoz těla, ale na všechny věci, které se týkají jeho zajištění před převozem,“ popsal důsledky možného smutného scénáře.

PODÍVEJTE SE: Při úmrtí blízkého v cizině se náklady na jeho zaopatření mohou vyšplhat skutečně vysoko

Připustil, že myšlenky na smrt ve chvíli, kdy člověk jede na dovolenou, jsou to poslední, co dotyčný řeší. „Je to věc, kterou si nikdo z nás nepřeje. Pro pozůstalé se však lidská tragédie může v důsledku nezařízení pojištění změnit v tragédii ekonomickou. Mít dobré pojištění je zásadní věc, kterou musíme udělat,“ apeloval.

Tagy: