NASA zahájila záchrannou misi. Chce dopravit dva vesmírné trosečníky z ISS zpátky na Zemi

NASA zahájila záchrannou misi Crew-9.

Astronauty dopraví na Zem firma SpaceX

Z amerického Mysu Canaveral odstartovala loď Crew Dragon, která má zachránit dvojici astronautů uvíznutých na Mezinárodní vesmírné stanici. Dvojice Barry Wilmore a Sunita Williamsová měla na ISS strávit jen osm dní, jenže jejich vesmírná loď Starliner měla technické problémy a musela se vrátit na Zemi bez posádky. Astronautům se pobyt ve vesmíru prodlouží až do února. Nyní za nimi míří záchranná mise Crew-9.

Mise pod hlavičkou amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) odstartovala v sobotu večer z amerického Mysu Canaveral na Floridě. Na palubě lodi Crew Dragon společnosti SpaceX nejsou čtyři členové posádky, jak bývá obvyklé, ale pouze dva.

ČTĚTE TAKÉ: Dinosauři viděli aktivní sopky na Měsíci. Měly vyhasnout před miliardami let

Zbývající volná místa mají být příští rok v únoru využita k návratu „trosečníků“ Barryho Wilmorea a Sunity Williamsové z neúspěšné návratové mise Starliner společnosti Boeing.

Astronauty na orbitu vyvezlo vesmírné plavidlo letos v červnu a původně měli na ISS strávit osm dní. Pobyt si ale výrazně prodlouží. Při příletu ke stanici totiž došlo k úniku paliva a poruše naváděcích trysek lodi. NASA pak rozhodla, že návrat lodí Starliner by byl pro Wilmorea s Williamsovou příliš riskantní.

Oba se okamžitě zapojili do běžné údržby stanice a experimentů. „Tohle je moje šťastné místo. Miluji být tady nahoře ve vesmíru,“ prohlásila Williamsová v polovině září, když se dozvěděla, že na Mezinárodní vesmírné stanici stráví delší čas.

Mezitím loď Starliner zamířila bez posádky zpátky na Zemi, kde úspěšně přistála. „Při návratu do atmosféry se vyskytly jisté problémy, včetně dalších potíží s tryskami, ale Starliner přistál na jedničku, komentoval návrat lodi vedoucí programu komerčních letů s posádkou NASA Steve Stich.

Starliner odstartoval k první misi s posádkou letos 5. června z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě. Dlouho očekávaný testovací let provázely závady a několik let odkladů. První zkušební bezposádková mise Starlineru v roce 2019 dopadla špatně.

Loď kvůli chybám softwaru nedoletěla k vesmírné stanici, mise tak musela být opakována až o tři roky později. Následující problémy vyústily v ještě větší zpoždění projektu a opravy za více než miliardu dolarů.

NASA si před deseti lety objednala kosmická plavidla u společností SpaceX a Boeing. První let Crew Dragon od SpaceX s posádkou se uskutečnil v roce 2020, zato vesmírné plavidlo od Boeingu se potýkalo s problémy.

Podle agentury AP zůstává další postup společnosti Boeing v programu komerčních posádek NASA nejasný.

VIDEO: Webbův teleskop zachytil dechberoucí snímek galaxií Tučňák a Vejce

Tagy: