Zářivý vesmírný tanec: Webbův teleskop zachytil dechberoucí snímek galaxií Tučňák a Vejce

Jedinečný pohled na galaxie „Tučňák“ a „Vejce“. Snímek pořídil Webbův teleskop.

Vizualizace galaxií přezdívaných Tučňák a Vejce

O svá první pozorování vesmíru se Webbův teleskop podělil 12. července 2022. A u příležitosti druhého výročí astronomové zveřejnili další nebeskou podívanou. Jedná se o pohled na dvě galaxie, kterým se přezdívá Tučňák a Vejce, které spolu „tančí kosmický tanec“. Souhrnně mají název Arp 142. Poprvé galaktickou dvojici ve viditelném světle zachytil Hubbleův vesmírný dalekohled, Webbův snímek však odhaluje dříve neviděné detaily.

Úchvatný pohled na dvě galaxie, které spolu tančí kosmický tanec. Právě tento snímek zachytil Vesmírný teleskop Jamese Webba, též známý jako Webbův teleskop, a byl publikován u příležitosti druhého výročí, kdy observatoř zveřejnila první vědecké pozorování vesmíru.

ČTĚTE TAKÉ: Unikátní pohled na nebeskou scénu: Webbův teleskop zachytil v Orlí mlhovině dechberoucí úkaz

Teleskop dokázal nahlédnout skrz jinak zakrývající plyn a prach a spatřit vzdálené galaxie, detekovat molekuly v atmosférách exoplanet a zvýraznit jemné detaily v explozích hvězd.

Detailnější pohled do vesmíru

Nyní observatoř využila své přístroje k vytvoření detailního portrétu propletených galaxií Tučňák a Vejce, souhrnně nazývaných Arp 142, kombinací pozorování v blízkém infračerveném i středním infračerveném světle.

Galaxie, pojmenované tak kvůli své podobnosti s tučňákem střežícím vejce, se nacházejí 326 milionů světelných let od Země v souhvězdí Hydry.

„Díky pozoruhodným snímkům ze všech koutů vesmíru, které sahají téměř až k počátkům věků, vrhají schopnosti Webbu nové světlo na naše nebeské okolí a inspirují budoucí generace vědců, astronomů a badatelů,“ popsal v prohlášení pro CNN administrátor NASA Bill Nelson.

Webbova kamera pro blízkou infračervenou oblast a přístroj pro střední infračervenou oblast odhalují modrou mlhovinu, která představuje směs hvězd a plynu a ukazuje, jak jsou obě galaxie spojeny. Jsou od sebe vzdáleny asi 100 000 světelných let, což je z astronomického hlediska velmi blízko.

Astronomové odhadují, že galaxie Tučňák a Vejce se poprvé vzájemně ovlivnily před 25 až 75 miliony let. Od té doby jejich „nebeský tanec“ pokračuje, když kolem sebe navzájem krouží. Za miliony let se spojí v jedinou galaxii.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Saturn V naživo. Americká raketa nesla lidi na Měsíc, stvořil ji nacistický génius

Tuto galaktickou dvojici zobrazil již v roce 2013 ve viditelném světle Hubbleův vesmírný dalekohled. Webbův teleskop však zachycuje dříve neviděné detaily prostřednictvím infračerveného záření.

Původně Tučňák vypadal jako spirála, v průběhu času se však jeho vzhled vlivem interakcí s druhou galaxií změnil. Nyní střed galaxie slouží jako „oko“ Tučňáka a jeho spirální ramena se rozvinula: připomínají zobák, hlavu, páteř a vějířovitý ocas. Oválná galaxie Vejce přitom zůstává v podstatě stejná.

Vizualizace, kterou sdílela NASA, umožňuje divákům „proletět se“ novým snímkem galaxií. Astronomové odhadují, že Webbův teleskop bude v provozu nejméně 20 let a poskytne jedinečný způsob studia vesmíru a vyřešení některých z jeho mnoha záhad.

Tagy: