Naši medvědi nejsou převlečení lidé. Čínská zoo odráží fámy, že hloupě klame návštěvníky

Medvědi malajští mohou svým vzezřením působit zvláštně.

Medvědi v čínské zoo

Zoologická zahrada v čínském Chang-čou se důrazně ohradila proti nařčení, že její medvědi jsou ve skutečnosti herci v kostýmech. Aféru vyvolalo virální video šelmy, jejíž pohyby podle mnohých působí podezřele lidsky. Jedná se však o medvěda malajského, jehož vzezření je velmi specifické. V Číně se už dříve řešil skandál, kdy se zoologické zahrady údajně pokoušely vydávat obyčejné domácí mazlíčky za exotická zvířata. Zřejmě i proto vydala instituce oficiální prohlášení, při jehož čtení si mnozí vybaví Vladimíra Menšíka, který se v roli Matěje převlékal kvůli pověsti svého prince za medvěda v pohádce Jak se budí princezny.

Video medvěda, který vypadá, že vstoje na zadních nohou mává návštěvníkům, vyvolalo na čínské sociální síti Weibo pozdvižení, provázené bizarními konspiracemi. Zoologická zahrada v Chang-čou proto vydala prohlášení psané jakoby z pohledu medvědice Angely. „Včera po práci mi volal šéf zoo a ptal se, jestli jsem se ulila a našla za sebe člověka jako náhradu. Znovu všem opakuji, jsem medvěd malajský, nejsem ani medvěd baribal, ani pes,“ cituje z něj stanice CNN.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Problémy s medvědy pokračují. V Itálii děsilo zvíře myslivce, další se naložilo do bazénu

Za vzniklou situaci může podle zoo neznalost konkrétního rodu medvěda. Tato ohrožená šelma žijící v jihovýchodní Asii má na medvěda zvláštní proporce a může působit poněkud nepřirozeně. Mnohdy se na sociálních sítích objevují i humorné spekulace, podle kterých jde o mimozemšťany v kostýmech.

Lev, nebo zlatý retrívr?

Ve vydání nestandardního prohlášení mohla sehrát roli i pochybná pověst některých čínských zoologických zahrad. V roce 2013 se terčem posměchu na sociálních sítích stala zoo ve městě Luo-che. Ta měla podle návštěvníků vydávat tibetskou dogu za lva, psa za vlka a lišku za leoparda. Zástupci parku tehdy CNN sdělili, že se nejednalo o pokus o podvod, ale pouze „dočasné logistické změny ve výbězích“.

V roce 2021 došlo k podobnému případu, kdy se na síti Weibo objevilo video ze zoo ve městě Si-čchang. To zachycovalo, jak v malé kleci pro lva namísto kočkovité šelmy seděl zlatý retrívr. Vedení reagovalo s tím, že výběh byl původně určen pro lva, později však připadlo mazlíčkovi ředitele společnosti. Informoval o tom čínský deník Global Times.

Tagy: