Navalnyj stojí opět před soudem. Tentokrát ho obviňují z pomluvy válečného veterána

Alexej Navalnyj

Navalnyj znovu u soudu

Ruský opoziční politik Alexej Navalnyj v pátek 5. února opět stanul v Moskvě před soudem. Tentokrát čelí obžalobě z pomluvy válečného veterána. Hlavního Putinova odpůrce na ruské politické scéně v úterý poslal jiný soud do vězení na dva roky a osm měsíců. Nyní Navalnému podle dostupných informací hrozí až milionová pokuta (asi 288 000 korun), nebo dvouleté odnětí svobody.

Soud v pátek podle agentury TASS poskytl obžalovanému hodinu, aby se seznámil s případem. „Vyhlašuji hodinovou přestávku, protože Navalnyj prohlašuje, že není seznámen s dokumentací případu, která čítá pět svazků,“ řekla soudkyně Věra Akimovová.

Čtyřiačtyřicetiletý Navalnyj podle obžaloby komentoval loni v červnu na sociálních sítích spot televize RT, vybízející voliče, aby schválili změny v ústavě. Ty umožňují prezidentovi Vladimiru Putinovi setrvat u moci i po vypršení nynějšího funkčního období v roce 2024, samozřejmě pokud se rozhodne kandidovat a bude zvolen.

Navalnyj na adresu osob vystupujících v nahrávce, včetně zmíněného veterána, poznamenal, že jsou „národní ostudou“ a „zrádci“.

Podle obžaloby Navalného komentář obsahoval úmyslně lživá tvrzení na adresu veterána Ignata Artemenka, poškozující jeho čest, důstojnost a pověst, uvedla agentura Interfax. Opozičník vinu odmítá a pokládá se za pronásledovaného z politických důvodů.

Šéf diplomacie EU na návštěvě v Moskvě

Navalnyj loni v srpnu přežil pokus o otravu. V bezvědomí jej dopravili ze Sibiře do Berlína, kde mu lékaři zachránili život. Podle západních laboratoří a Organizace pro zákaz chemických zbraní v Navalného organismu byly stopy jedovaté látky ze skupiny novičok. Podle Navalného se jej pokusili umlčet na příkaz Moskvy. Kreml to popírá, stejně jako tvrzení opozičníka, že zavraždit jej nařídil přímo Putin a otrávit se jej pokusila tajná služba FSB.

Po návratu z léčení v Německu do Moskvy Navalného zadrželi hned na letišti a soud mu toto úterý změnil dříve uložený podmíněný trest na nepodmíněný; podle nepravomocného verdiktu má za mřížemi strávit dva roky a osm měsíců. Na podporu Navalného vyšly do ulic mnoha ruských měst desetitisíce lidí a soudní rozhodnutí vyvolalo kritiku i v zahraničí. Ruská policie podle odhadů zadržela více než 10 000 demonstrantů, stovky z nich už soudy potrestaly krátkodobým vězením či pokutami.

Mimo jiné o Navalném má v pátek šéf diplomacie Evropské unie Josep Borrell jednat s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem. Borrell, který tento týden vyzval k osvobození Navalného, je v Moskvě na již dříve naplánované návštěvě.

Tagy:
Vladimir Putin Německo vězení Berlín Moskva léčba otrava novičok obžaloba Evropská unie válečný veterán soud Rusko Alexej Navalnyj pomluva Josep Borrell Interfax Sergej Viktorovič Lavrov Alexej Anatoljevič Navalnyj Organizace pro zákaz chemických zbraní