Návrat uprchlého podnikatele Krejčíře? Jihoafričani poslali do Česka varování

Radovan Krejčíř

Radovan Krejčíř se znovu pokouší o návrat do vlasti

Uprchlý podnikatel Radovan Krejčíř se znovu pokouší o návrat do vlasti. Do České republiky přišla depeše přímo z Jihoafrické republiky s varováním, že lidé kolem něj budou prosazovat vydání uvězněného podnikatele zpět domů.

Boss, mafián, šéf podsvětí – i taková přízviska má Radovan Krejčíř. Podle Deníku N by se rád konečně dostal do Česka. „On je pořád nositelem informací o různé trestné činnosti a také o tom, kdo mu pomáhal. Připomene určitým lidem určité věci. Už se to říká delší dobu, že na jeho návrat je vyčleněno několik desítek milionů korun,“ vysvětluje bývalý policejní detektiv Karel Tichý.

Radovan Krejčíř je ve vězení v Jihoafrické republice, kam ho tamní soud poslal na pětatřicet let. Mimo jiné za přípravu vraždy, únos a obchodování s drogami. Tak vysoký trest ale v českém vězení vykonat podle ministerstva spravedlnosti nemůže. A tak to na legální návrat zatím nevypadá.

Čekají na něj další soudy

„Nebudu hodnotit šance pana Krejčíře, nyní je na Jihoafrické straně, aby rozhodla,“ říká mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka.

Navíc Česko nemá s Jihoafrickou republikou smlouvu o vydávání odsouzených. A podle zjištění CNN Prima NEWS tam Radovana Krejčíře čekají další soudy – například za nezákonné držení střelných zbraní – a může se mu tak trest ještě zvýšit.

U jihoafrických soudů se projednávají další trestní případy týkající se Krejčíře, které nebyly uzavřeny. V Česku je Krejčíř pravomocně odsouzený na 15 let za tunelování státního podniku Čepro a za plánování vraždy celníka. Ovšem jako uprchlý, v případě návratu by měl právo na nový proces.

„Určití lidé z něho můžou mít ještě strach, někteří z nich jsou stále vysoce postavení,“ podotýká Tichý. Radovana Krejčíře zastupuje advokátní kancelář sídlící v pražských Butovicích. Jejím klientem byl například i kontroverzní podnikatel Ivo Rittig.

Přesto by se po příletu do Česka podle právníků na svobodu nedostal. „Teoreticky může být rovnou z letiště odvezen do věznice,“ říká právník Jan Vučka. Radovan Krejčíř uprchl z Česka před více než sedmnácti lety, a to z jeho dnes už bývalé vily v Černošicích, když si pro něj 18. června 2005 přišla policie.

Tagy:
Jihoafrická republika krimi Radovan Krejčíř Ivo Rittig Česko Čepro Ministerstvo spravedlnosti České republiky Karel Tichý politika