Hejtman: Pomoc s energetickou krizí? Má se starat stát, ne kraje, všichni zaplatíme více

Hostem nedělní Partie na CNN Prima NEWS byl hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller (ANO).

Hejtman Ústeckého kraje popsal aktuální situace v Hřensku

Energetická krize a zdražování silně dopadá na všechny. Jak na občany, tak na kraje. Hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller (ANO) však odmítá, že by s ní mohly samy kraje účinně zápolit. Ve vysílání CNN Prima NEWS uvedl, že všichni budeme platit mnohem víc a že „o lidi se musí postarat stát a vláda, která selhala“.

Vláda v čele s premiérem Petrem Fialou (ODS) čelí kritice ze strany opozice i expertů. V boji s chudobou a energetickou krizí prý nedělá dost. Hejtman opozičního hnutí Jan Schiller vzkázal, že ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu (za STAN) od nástupu do vlády neviděl. „S námi (hejtmany) vláda zdražování neprojednávala. Kroky vlády mi přijdou neuvážené a pomalé, vše přichází pozdě,“ uvedl.

Jak zdražování dopadá na kraje, demonstroval na příkladu. „Když vezmu náš krajský rozpočet, tak nás do konce roku bude zvýšení cen energií stát o 120 milionů korun více než v loňském roce. Ústecký kraj není jediný, ostatní jsou na tom podobně. Příspěvkové organizace, školy, nemocnice... Všichni budeme platit mnohem víc,“ přiblížil a kritizoval ministra průmyslu Síkelu za neviditelnost.

Podle expertů navíc není jisté, že se situace během podzimu a zimy ještě nezhorší. Plány Ústeckého kraje jsou podle něj ale v tomto směru jasné. „Rozjeli jsme velké investiční akce, například ve zdravotnictví za 3,5 miliardy korun. Bohužel, kvůli inflaci a válce na Ukrajině se práce prodražily. Nemůžeme si dovolit udělat gesto jako Martin Kuba,“ uvedl s odkazem na hejtmana Jihočeského kraje, který z rozpočtu na pomoc lidem uvolní 250 milionů korun a dalších 250 milionů požaduje po obcích.

„Lidem, jako kraj, pomáhat nemůžeme. Budeme rádi, že zaplatíme naše drahé energie a navyšující se ceny zakázek. Myslím, že tohle je záležitost státu. On a vláda se musí postarat o lidi. V tomto však selhala. Pokud lidé pomoc dostanou, tak velice pozdě,“ doplnil.

Hejtman je přesvědčen, že vláda mohla mít v rozpočtu více peněz, pokud by přehodnotila některá svá rozhodnutí. 14 miliard by například přiteklo z EET, které kabinet zrušil. „Lidé na něj byli zvyklí. Poctivému podnikateli EET nevadilo, naopak, znám řadu podnikatelů, kterým pomohlo a měli kontrolu,“ uzavřel.

Tagy: