Návštěva Zelenského má tři roviny, uvedl Žantovský. Vyzdvihl gripeny coby čestnou stráž

Prezident Petr Pavel přivítal ukrajinskou hlavu státu Volodymyra Zelenského na Pražském hradě (6. 7. 2023)

Žantovský hodnotil návštěvu Zelenského v Česku

Návštěva ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského má tři roviny: symbolickou, diplomatickou a praktickou. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekl diplomat a poradce prezidenta Petra Pavla Michael Žantovský. Vysvětlil, co znamenal doprovod dvou gripenů při cestě ukrajinské hlavy státu do Česka a nastínil, do které organizace má Kyjev šanci vstoupit dříve: zda do EU, nebo do NATO.

Jednotlivé roviny Žantovský rozebral. „Symbolická spočívá v tom, že po 14 letech došlo k oficiální návštěvě ukrajinského prezidenta v Praze. Symboličnost chvíle byla podtržena poctami, kterých se Zelenskému dostalo – včetně doprovodu stíhacími letouny gripen. Byla to čestná stráž, kterou prokazovalo české letectvo zahraničnímu státníkovi při návštěvě. To se nestává při každé,“ zdůraznil diplomat.

Druhou rovinu, diplomatickou, oba státníci projevili na tiskové konferenci po jednání na Hradě. „Naznačili, že se hovořilo o tom, jak vyzní summit NATO, co se týče přijetí Ukrajiny. Petr Pavel dal jasně najevo, že je v českém zájmu, aby se Ukrajina stala členem Severoatlantické aliance,“ pokračoval.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zelenskyj byl v Česku naposledy ještě jako komik. Fialu v Kyjevě vítal za ruského bombardování

Připomněl, že Zelenskyj v této věci na tiskové konferenci lehce změnil rétoriku. „Ještě nedávno hovořil o potřebě jasného pozvání Ukrajiny do NATO. Po uvědomění si složité konverzace, která probíhá v pozadí, se spokojil s tím, že očekává jasný signál ze summitu. Myslím, že ten příští týden nastane,“ konstatoval. Dodal, že do NATO je vstup o něco jednodušší. „Týká se jedné oblasti politiky: bezpečnostní. Na straně druhé ale víme, že NATO neumí a nemůže přijímat země, které jsou v danou chvíli v ozbrojeném konfliktu. Znamenalo by to, že Aliance do konfliktu vstupuje,“ vysvětlil.

Praktická rovina celé návštěvy v Česku bude podle Žantovského probíhat v pátek. „Jde o účast České republiky na poválečné rekonstrukci a obnově Ukrajiny. O pokračující vojenské pomoci a o spolupráci v dalších oblastech, o níž se veřejnost v detailech nedozví,“ dodal.

Setkání s Vystrčilem i Fialou

Do Prahy Zelenskyj zavítal poprvé od začátku ruské agrese na Ukrajině, v minulosti však českou metropoli prezident již navštívil, a to v době, kdy působil jako herec a komik. Český speciál přistál krátce před 20. hodinou a první kroky Zelenského vedly na Hrad. S nejrůznějšími poctami ho přijal prezident Pavel, společně si poslechli hymny obou států.

Následovalo jednání mezi čtyřma očima, které pokračovalo schůzí obou delegací. Na tiskové konferenci obě hlavy států vyslaly jasný signál v chystané další spolupráci: ať už vojenské, finanční, či politické.

Poslechněte si celou tiskovou konferenci po jednání Volodymyra Zelenského a Petra Pavla:

V pátek, kdy Zelenského program v Česku pokračuje, se ukrajinský prezident chystá setkat s dalšími českými státníky. „Na řadě je Praha. Budu jednat s prezidentem Petrem Pavlem, premiérem Petrem Fialou (ODS), s předsedy obou komor Parlamentu – Milošem Vystrčilem (ODS) a Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09). Také se setkám se členy vlády, Parlamentu i s novináři,“ uvedl Zelenskyj na Twitteru krátce před přistáním v Praze.

ČTĚTE TAKÉ: Zbraní na Ukrajinu jsme dodali málo. Napadená země má mnohem větší potřeby, míní Votápek

Celou návštěvu provázejí přísná bezpečnostní opatření. Až do poslední chvíle nebylo jasné, kdy a zda vůbec Zelenskyj přicestuje. „V souvislosti s návštěvou delegace, jejíž součástí je Volodymyr Zelenskyj, jsme přijali mimořádná bezpečnostní opatření, na kterých se podíleli policisté a policistky z více než desítky útvarů,“ informovali policisté na Twitteru. Jak uvedl pro CNN Prima NEWS poradce pro národní bezpečnost Tomáš Pojar, ani strážci zákona do poslední chvíle o příletu Zelenského nevěděli.

Tagy: