Nebyli v autoškole, přesto dostali řidičák. Komisař z Liberce zfalšoval minimálně sedmdesát dokladů

Autoškola

Komisař podvodník

Úřady na Liberecku zabavují desítky řidičských průkazů v souvislosti s kauzou zkušebního komisaře z Turnova. Ten podle policie falšoval dokumenty, se kterými si zájemci o řidičák žádali na úřadech o oprávnění řídit. Mělo jich být minimálně sedm desítek. Někteří z nich přitom ani nechodili do autoškoly. CNN Prima NEWS na případ upozornila jako první už před rokem.

„Průběžně zasíláme úřadům, které sporné řidičské průkazy vydaly, podklady, které mohou vést k jejich odnětí,“ informovala Ivana Baláková, mluvčí policie Libereckého kraje. Podněty od mužů zákona už dostal i Odbor dopravy Magistrátu města Liberec.

„Těch případů jsme tu měli několik a další aktuálně řešíme. Dělá se to tak, že na základě podkladů se znovu vrátíme do okamžiku, kdy daný člověk podal žádost o vydání řidičského oprávnění, správní řízení z moci úřední znovu obnovíme a vzhledem k novým skutečnostem původně podanou žádost o vydání řidičáku zamítneme,“ popsal způsob, jakým úřad řidičská oprávnění odebírá, Pavel Rychetský, vedoucí Odboru dopravy libereckého magistrátu. Zatím se prý nikdo z těch, kteří o řidičák takto přišli, proti rozhodnutí neodvolal.

„To už je úplný dno, co tam dělal ten komisař. Škoda, že to pak vrhá stín na všechny zkušební komisaře,“ komentoval případ naštvaně předseda asociace komisařů Pavel Greiner. „Minimálně po dobu tří let zpětně k této jeho činnosti docházelo,“ doplnil zkušební komisař Milan Čtrnáct.

Podle lidí z branže je to případ, jaký nemá v Česku obdoby. „Už jsme tu měli poměrně dost kauz, kdy zkušební komisaři nějak manipulovali se zkouškami, ale tenhle člověk to posunul do netušené úrovně a rovnou za ně vyplňoval i to, že absolvovali autoškolu, i když do kurzů vůbec nechodili. Někteří kolegové se o tom dozvěděli, až když jim policie volala, že jejich razítko je na žádosti o řidičák. On se nebál jejich razítka zfalšovat,“ říká majitel autoškoly z Libereckého kraje, který nechtěl být jmenován.

Kromě padělaných razítek kolegů si dokonce komisař jednu autoškolu zcela vymyslel. Policisté takových případů odhalili sedm desítek. „Tohoto zkušebního komisaře jsme obvinili z přečinu zneužití pravomoci úřední osoby a současně jsme zkoumali, zda se dopustil i přijetí úplatku, nicméně tento skutek se nám nepodařilo obviněnému prokázat," uvedla policejní mluvčí.

Jeho „klienti“ zřejmě nemají zájem policii potvrdit, že službu zaplatili, vystavili by se totiž riziku stíhání za korupci.

Podle právníka, kterého oslovila redakce CNN Prima NEWS, jim ale tak jako tak hrozí, že se ocitnou před soudem. S dokumentem, o němž věděli, že je zfalšovaný, totiž šli na úřad a žádali o řidičský průkaz. „Vidím tam trestný čin podvodu, kde by jim hrozila až dvě léta odnětí svobody,“ tvrdí renomovaný advokát Jan Černý, který se pozastavuje nad tím, že policie zatím nikoho z nich neobvinila. „Zřejmě jde o nějakou strategii při vyšetřování,“ dodává.

Tagy: