Vážně zranění Češi na Ukrajině. Tři dobrovolníky přepravili letecky do Prahy

Vojenský letoun Casa převezl zraněné české humanitární pracovníky do Prahy.

Přílet zraněných Čechů

Tři zranění Češi byli převezeni českým vojenským letounem z polského Řešova do Prahy. Podle informací webu Aktu.cz má jít o humanitární dobrovolníky, kteří vozili pomoc na Ukrajinu. Zranili se během vážné dopravní nehody. Všichni skončili v Ústřední vojenské nemocnici. Se skupinou byla také čtvrtá osoba – Ukrajinec, který nakonec zůstal ve své vlasti.

Z polského Řešova vzlétl český vojenský letoun CASA kolem třetí hodiny odpoledne. Podle informací Aktu.cz přepravoval trojici Čechů. Ti na Ukrajinu vozili humanitární pomoc, zastavila je ovšem vážná dopravní nehoda. Zranění jsou středně těžká až těžká.

„Armáda České republiky během letu z polského Řešova přepravila tři české občany, kteří byli zraněni při autonehodě na Ukrajině. Ke zdravotnímu stavu nemáme oprávnění se vyjadřovat, dotyční jsou mimo ohrožení života,“ uvedl mluvčí ministerstva obrany David Polák.

Z Ukrajiny převezly zraněné Čechy sanitky do Řešova, odkud je do Česka přepravil vyslaný armádní letoun. Jakmile přistál v pražských Kbelích, zraněné Čechy si převzali záchranáři. Ti je posléze transportovali do Ústřední vojenské nemocnice k ošetření.

Na řešení konzulárního případu se podle Mariany Wernerové z odboru komunikace ministerstva zahraničí podíleli diplomaté ze zastupitelských úřadů v Kyjevě, ve Lvově a Varšavě, mimo jiné zajišťovali převoz zraněných přes Ukrajinu.

„Jde o tři české dobrovolníky. Při nehodě byl zraněn také čtvrtý dobrovolník – ukrajinský občan, který zůstává v zemi,“ uvedla.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jak se žije ve válkou zkoušeném Makarivu? Podívejte se na reportáž CNN Prima NEWS přímo z místa.

Tagy: