Nechte listí ležet a zahrada vám to oplatí –⁠ pár tipů na péči o podzimní zahradu

Podzim je obdobím, které vám snadno učaruje. První mrazíky i topení v kamnech nás připravují na příchod zimy. My zase na zimu připravujeme své zahrady. Odborníci se však shodují, že v tomto případě je méně rozhodně více.

Pohodlí a úkrytu zahrad nevyužíváme jen my, ale i mnohá divoká zvířata. Na ně bychom měli při podzimních pracích také myslet. Nejen, že si tak ušetříme spoustu zbytečné námahy, ale můžeme tak vytvořit útočiště i pro druhy, které „na oplátku“ pomohou i nám.

Mnoho z nás je naučeno shrabávat padající listí jako nepříjemný odpad. Příroda ale obvykle nedělá nic zbytečně a i podzimní listí hraje v přirozeném ekosystému důležitou roli. Spadané listí využívají zvířata jako úkryt i zdroj potravy. Odhrabáním listí můžeme také zahradu zbavit například velice cenných populací motýlů a dalšího hmyzu – tím svou zahradu ale ochudíte i o ptáky, kteří se na jaře vydají hledat potravu jinam. Kromě toho listí vytváří i přirozený mulč a hnojivo, které vrací do půdy živiny. Pokud listí ale i přesto chcete z některých ploch shrabat, můžete z něj vytvořit kopky v rohu či jiném klidném koutu zahrady. Ježci i další zvířata si tento žádaný úkryt najdou.

Dalším útočištěm jim mohou být i staré keramické květináče. Jakmile je strategicky rozmístíte po zahradě (ideálně dnem vzhůru), mohou se v nich usadit drobná zvířata či hmyz hledající suché místečko v závětří. Podobnou službu mohou vykonat i hromádky větviček a chrastí na okrajích zahrady. Pokud chcete do zahrady vnést trochu víc designových prvků, můžete využít i domečky a přístřešky roztomilých i přirozených tvarů, kterých dnes na trhu najdete plno.

Zvláštní kapitolou je ale kompost. Ten patří mezi nejoblíbenější podzimní a zimní úkryty především u ježků, ještěrek či včel. Pro druhy, které přezimují, představuje teplý kompost doslova hotel all-inclusive. Až do dalších zahradních prací na jaře zde mohou najít klid a útočiště.

Tagy: