Nejde o ústavní puč. Je otázka, za jakých podmínek Zeman listinu podepsal, tvrdí Hraba

Zdeněk Hraba

PARTIE Terezie Tománkové 24.10.2021

Senátoři a poslanci plánují hlasovat o aktivaci ústavního článku 66, podle kterého je možné dočasně odebrat prezidentovi některé pravomoci. Důvodem je aktuální zdravotní stav hlavy státu. Podle poslance SPD Jaroslava Foldyny jde o ústavní puč. Prohlásil to v nedělní Partii na CNN Prima NEWS. Senátor Zdeněk Hraba (STAN) se ale proti tvrzení razantně ohradil. K videu, na kterém Zeman podepisuje ustavující schůzi nové Sněmovny, ovšem řekl, že neví, za jakých podmínek vzniklo.

„Video naprosto nepochybně prokazuje, že pan prezident podepsal listinu o ustavující schůzi Sněmovny. Je k diskusi, za jakých podmínek se to odehrávalo. Pro mě byla důležitá zpráva o tom, že se zdravotní stav pana prezidenta zlepšil,“ řekl v Partii senátor Zdeněk Hraba.

Reagoval na video, které ve čtvrtek zveřejnila hradní kancelář. Miloš Zeman na něm podepisuje listinu o ustavující schůzi nové Poslanecké sněmovny na 8. listopadu. Nahrávka však vzbudila řadu nejasností a aktéři včetně hradního kancléře Vratislava Mynáře a předsedy Sněmovny Radka Vondráčka z hnutí ANO porušili některá opatření nemocnice. Například neměli nasazený respirátor.

Prezident Miloš Zeman je v pražské Ústřední vojenské nemocnici od 10. října. Senát si vyžádal zprávu ÚVN, která uvedla, že prezident zatím není schopen vykonávat své pravomoci. Senát tak bude na začátku listopadu jednat o aktivaci ústavního článku 66, podle kterého lze prezidenta pravomocí zbavit. Tím samým se budou poté zabývat i noví poslanci, Senát ale ještě před hlasováním požádá ÚVN o novou zprávu.

K hlasování ani nemusí dojít

„Pokud bude pan prezident podle posudku schopen vykonávat jednu z jeho pravomocí, nemusí se to k jednání dostat. Je to ale otázka dalších 14 dnů,“ ujistil Hraba. „Vnímáme nálady ve společnosti a opravdu chceme rozhodovat na jemných a hodinářských vážkách. Jde nám jen o stabilitu této země. Pokud bude ze strany nemocnice zpráva, že pan prezident není schopen vykonávat funkce, přistoupíme k článku 66,“ konstatovala senátorka Šárka Jelínková (KDU-ČSL).

Poslanec hnutí ANO Jiří Mašek naopak doufá, že k hlasování nakonec vůbec nedojde. „Věřím, že stav pana prezidenta se stabilizuje. Pokud by se zhoršil, je tu možnost článku 66. Podle mě to ale není na stole,“ řekl. Zmínil také poslední vyjádření ÚVN, podle kterého došlo u Zemana díky léčbě k mírnému zlepšení.

Foldyna mluví o puči, senátoři nesouhlasí

Velké kontroverze pak v Partii vzbudil výrok poslance ODS Jaroslava Foldyny, podle kterého jsme se vrátili o 50 let zpátky a čeští senátoři se chovají jako Adolf Hitler. „Mluvíme o tom, že senátoři chtějí uplatnit článek 66 a zbavit pana prezidenta funkce. Na jakém principu? Mluvili o tom i ve chvíli, kdy dopis ještě neměli. Po 14 dnech marodění. Prezident je dva týdny v nemocnici a senátoři ho chtějí zbavit funkce. Senátoři se pokouší o ústavní puč v této zemi ve 21. století,“ rozvášnil se Foldyna.

Hraba s ostrým výrokem razantně nesouhlasil. „Podle článku 66 to ani nejde, jedná se o dočasný institut. Velmi bych se ohradil proti tomu, že se jedná o ústavní puč. Snažíme se postupovat velmi obezřetně a opatrně,“ vpálil Foldynovi.

Také Jelínková podotkla, že tajným přáním senátorů rozhodně není zbavit prezidenta jeho funkce. „Bavíme se o tom, že některé jeho pravomoci a kompetence přešly na další ústavní činitele. I z úst pana předsedy (Senátu) zaznělo, že nám to nedělá potěšení. Přejeme mu uzdravení. Nyní přichází demise vlády, sestavování nové vlády a pan prezident je prostě nemocný a ústava na to pamatuje,“ vysvětlila senátorka.

Tagy: