Nejdelší v rámci EU, výší příspěvků na vrcholu. Jak si Češi s rodičovskou stojí mezi sousedy?

Rodičovský příspěvek v zahraničí

Až 208 týdnů. Tak dlouho může český rodič trávit čas se svým potomkem doma na rodičovské dovolené. V rámci Evropské unie se Češi touto dobou umisťují na nejvyšší příčce. Pokud však bude schválena úprava rodičovského příspěvku, zkrátí se doba, po níž mohou rodiče čerpat příspěvek na maximálně tři roky. Ani tak si ale Češi nepohorší a i v porovnání s okolními státy se budou mít rodiče s dětmi poměrně dobře.

Češi při maximálním čerpání rodičovské dovolené z celé EU mohli strávit nejdelší čas doma. To se však novelou zákona, jíž poslanci v prvním čtení ve Sněmovně podpořili, může změnit. Rodiče mají možnost příspěvek pobírat od dvou do čtyř let, nově by však maximální hranice mohla být stanovena na tři roky.

ČTĚTE TAKÉ: Rodičovský příspěvek se příští rok zvedne. Zkrátí se však doba čerpání, rozhodla vláda

Pokud se tato změna stane realitou, budou moci rodiče se svými dětmi být doma nanejvýš stejně dlouho jako jejich sousedé v Německu nebo na Slovensku. Maximálně dva roky mohou být na rodičovské dovolené lidé v Rakousku. Naopak nejhůře ze sousedních států vychází čas strávený doma s ratolestmi pro Poláky. Zde rodičovská dovolená trvá nanejvýš osm měsíců.

Česko na vrcholu

Délka však není jediným údajem, který se dá poměřovat. Nutné je zohlednit také částku, kterou rodič v daném státě po dobu rodičovské – potažmo mateřské – pobírá. Zde Česko patří na vrchol. V rámci údajů OECD je tuzemsko v rámci rozvinutého světa na prvních příčkách států, kde rodiče v rámci mateřské a rodičovské souhrnně dostávají největší podporu.

Výše rodičovského příspěvku je v Česku pro všechny stejná, od 1. ledna 2020 činí 300 tisíc. I to by se však mohlo změnit. Vládní koalice navrhuje její navýšení na 350 tisíc, opozice dokonce požaduje nárůst na 400 tisíc. S chystanou změnou – bez ohledu na to, zda se rodičovský příspěvek zvýší o 50 nebo 100 tisíc – se tak standard českých rodičů nezhorší, ba naopak.

Celkovou sumu rodičovského příspěvku je potřeba vybrat do čtyř let věku dítěte. Jinak o zbytek peněz rodič přijde. Na rodičovský příspěvek má nárok vždy jen jeden z rodičů, ale v péči o dítě se mohou střídat. Nejčastější délkou pobírání dávky je do tří let věku dítěte.

V Německu až 43 tisíc měsíčně

Zajímavý je přitom pohled na samotnou dobu a výši průměrné částky z platu, kterou matky, případně otcové, na rodičovské dovolené obdrží. V Německu je rodičovský příspěvek vyplácen po dobu 10 – potažmo 12 – měsíců po mateřské dovolené, a to ve výši 67 procent průměrného čistého výdělku rodiče. Maximální výše je stanovena na 1 800 eur měsíčně, tedy zhruba 43 tisíc korun. Minimální výše je stanovena na 300 eur – zhruba 7 200 korun, vyplývá z dat OECD.

Jaké další možnosti stát rodičům s dětmi nabízí? Poslechněte si slova politiků v pořadu Zprávy PLUS:

V Rakousku si rodiče mohou vybrat, zda chtějí, aby jim „příspěvek na výchovu dítěte“ byl vyplácen flexibilním paušálním příspěvkem nebo závislým na příjmu. Paušální příspěvek se pohybuje v přepočtu mezi 350 až 800 korunami na den, a to maximálně do dvou let dítěte. V závislosti na příjmu rodiče je příspěvek stanoven na 80 procent výdělku do maximální výšky 2 000 eur měsíčně, tedy až 48 tisíc korun, po dobu 12 měsíců, potažmo 14, pokud se na rodičovské dovolené podílejí oba rodiče.

Rodičovská dovolená v Polsku je stanovena na 32 týdnů. Rodič může pobírat 100 procent své mzdy šest týdnů a následně 60 procent výdělku po dobu 26 týdnů, případně 80 procent mzdy po dobu 32 týdnů, záleží ale na tom, zda a v jaké částce matka čerpala mateřskou. Na Slovensku je délka rodičovské dovolené možná do tří let věku dítěte. Měsíční výše příspěvku je pro všechny stejná: 383 eur – zhruba 9 200 korun – v případě, že byla matka na mateřské. Pokud ne, činí příspěvek 280 eur – 6 700 korun, vyplývá z dat OECD.

Tagy: