Bílý svařák, šukrut či flódni. Podívejte se na 10 nejkrásnějších vánočních trhů v Evropě

Po celé Evropě rozkvetla nádherná vánoční tržiště. Připravili jsme pro vás seznam deseti nejkouzelnějších míst s jedinečnou vánoční atmosférou, kde můžete nakoupit originální dárky a dekorace, užít si doprovodné programy a ochutnat místní speciality, jako například bílý svařák či koláč flódni.

Vánoční trhy nabízejí nezapomenutelný zážitek pro každého, ať už shání dárky, dekorace, či kvalitní řemeslné výrobky, chce si pochutnat na kulinářských specialitách nebo si prostě jen užít sváteční atmosféru. Níže je seznam deseti nejkouzelnějších vánočních trhů v Evropě, které určitě stojí za návštěvu:

ČTĚTE TAKÉ: Noc za stovku i prezidentské apartmá. Podívejte se na luxusní i nejlevnější pobyt na silvestra

1. Vídeň

Jednou z nejúchvatnějších vánočních destinací je bezesporu Vídeň. Rakouská metropole se díky historickým budovám ozdobeným světly a blyštivými dekoracemi stává doslova pohádkovým městem.

Nejoblíbenější jsou vánoční trhy na Radničním náměstí, kde bývá až přes 150 stánků. Návštěvníci si mohou vybrat z bezpočtu dobrot, řemeslných výrobků, pokochat se pohledem na nasvícenou radnici, projet se na ruském kole, kolotoči nebo v sobím vlaku. Bruslaře potěší kluziště o rozloze 3 000 metrů čtverečních.

Poblíž hlavních trhů se nachází vánoční, později silvestrovská, vesnička na náměstí Marie Terezie. Návštěvníky čeká typická rakouská dechovka, hudební skupiny i gospelové sbory. Podobná vesnička se nachází také u zámku Belveder.

Za návštěvu rozhodně stojí i trhy na zámku Schönbrunn či Karlově náměstí. Vánoční trhy jsou rozesety takřka po celé Vídni. Ty první otevřely už 10. listopadu. Většina z nich bude fungovat do 26. prosince, některé až do 7. ledna 2024. V Rakousku se mimo jiné vyplatí vyrazit za trhy i do Salcburku.

2. Budapešť

V hlavním městě Maďarska můžete na trzích ochutnat například kvalitní čabajku, klobásky, langoše, trdelník, medovinu, výtečné pečené kaštany nebo tradiční maďarsko-židovský koláč flódni. Sladká bomba se skládá z několika vrstev –⁠ ořechové, makové, povidlové a jablkové, které jsou ovoněné skořicí i pomerančovou kůrou. V průběhu roku se s flódni běžně nesetkáte, je k dostání pouze v adventním období.

Nejstarší trhy v Budapešti jsou na náměstí Vörösmarty, stánky jsou tam plné lahodných koláčů a ručních výrobků. Nechybí ani koncertní pódium.

Nedaleko najdete trhy před bazilikou svatého Štěpána, kde obvykle probíhá laserová projekce. Bývá zde i ledová plocha pro bruslaře. Vánoční trhy můžete navštívit i na náměstí Erzsébet nebo ve čtvrti Pest.

Vánoční atmosféru si v Budapešti můžete užívat od 18. listopadu až do 1. ledna 2024.

3. Štrasburk

Trhy v alsaském Štrasburku ve Francii jsou díky více než 400 let staré tradici považovány za jedny z nejstarších v Evropě. Město je vyhlášené středověkou architekturou a dlážděnými ulicemi.

Prostor před katedrálou Notre-Dame, náměstí Kléber, Brogliese, Place de Château a Place Gutenberg se proměňují v kouzelný svět s více než třemi stovkami stánků nabízejícími tradiční alsaské produkty.

Ve stáncích se kombinuje francouzská a německá kuchyně. Mezi nejoblíbenější gastronomické pochoutky patří bílý svařák, cibulovo-slaninový koláč tarte flambée, preclíky s různými posypy, klobásy, bredele –⁠ máslové aromatické cukroví s různými příchutěmi, marcipánová prasátka, speciální vánoční karamely, foie gras z husích i kachních jater či šukrut (choucroute), což je pokrm z uzenin a zelí.

4. Norimberk

Jedny z nejkrášnějších trhů v sousedním Německu se konají v Norimberku, zároveň patří k nejstarším v zemi. Poprvé se tam uskutečnily v roce 1628.

Hlavní trh Christkindlesmarkt je považován za největší ve střední Evropě a společně s dřážďanskými trhy jsou nejnavštěvovanější v Německu, ročně na ně zavítá přibližně 2,5 milionu návštěvníků.

Každoročně se hlavní trh pořádá na náměstí Hauptmarkt v okolí kostelů Panny Marie a sv. Sebalda v historickém centru města. Bývá zde více než 200 stánků. Centrálním bodem je Christkindl, což je postava představující Ježíška.

Stánky nabízí širokou škálu vánočních výrobků, suvenýrů a ručně vyráběných hraček. Norimberk je proslulý vánočními ozdobami, jako jsou ručně malované koule, svícny, andělé a další výrobky například z ručně foukaného skla. Je zde i bohatý zábavný program pro děti.

Vánoční atmosféru doplní i regionální speciality. Nejznámější jsou norimberské perníčky neboli Lebkuchen, pražené mandle, biskupské chlebíčky či vyhlášené norimberské klobásky, které jsou k dostání nejen o Vánocích. Radost budou mít také milovníci čokolády, protože si ji tu mohou dopřát v různých variantách. Výtečné je například ovoce obalené v čokoládě nebo chilli papričky.

Německo rozhodně stojí v adventním čase za návštěvu. Vánoční trhy jsou nádherné v Drážďanech, Mnichově, Seiffenu, Berlíně, Esslingenu i Kolíně nad Rýnem.

5. Londýn

Vánoční trhy v Londýně patří mezi nejrušnější a nejrozmanitější v Evropě, návštěvníkům nabízejí pestrý mix zážitků. Mezi nejvyhlášenější trhy se řadí kouzelný Southbank Christmas Market, který se nachází v těsné blízkosti řeky Temže. Jen pár kroků odtud je London Eye, vyhlídkové kolo, které poskytuje nezapomenutelnou možnost vidět město z ptačí perspektivy.

Další zastávkou může být náměstí Leicester Square, které je proslulé nejen tradičními stánky, ale také kulturními akcemi. Během vánočních trhů se zde často koná série divadelních představení a koncertů.

V Hyde Parku si mohou návštěvníci užít světa zábavy od 17. listopadu až do 1. ledna 2024. Největší londýnský park se proměňuje ve Winter Wonderland. Areál je plný trhů a atrakcí, jako největší venkovní kluziště v Británii, horská dráha, kolotoč, ruské kolo, ledová skluzavka a další atrakce. Bohatý program nabízí vystoupení na ledě i cirkusová představení. Je zde vybudované také ledové království, které je jednou z největších ledových výstav v Evropě. Letošní téma je rozdělené na devět říší severské mytologie. Návštěvníci objeví vikingskou ledovou vesnici, projdou se zemí obrů, ohně a ledu. Jsou zde i sochy ikonických severských bohů a bohyň, přičemž některé sochy dosahují výšky přes pět metrů.

6. Tallinn

Hlavní město Estonska se v roce 2019 stalo vítězem ankety Nejlepší vánoční trhy v Evropě, připomíná web visitestonia.com. Ačkoli tamější trhy se nemohou řadit k největším, rozhodně své návštěvníky očarují útulnou a autentickou sváteční atmosférou. Stánky na malebném náměstíčku Raekoja plats jsou úhledně uspořádané.

Na Radničním náměstí je přes 60 dřevěných stánků s ručně vyráběnými věnci, řemeslnými výrobky, sladkostmi, medem a koberci z ovčí kůže, vystupují dechové kapely, i taneční soubory. Santa přijede ke své zimní chýši na pravých saních tažených soby a přivítá děti na slavnostech ještě předtím, než se vrhnou na kolotoč. Největší estonský vánoční strom se před radnicí staví každoročně již od roku 1441. Estonci jsou jedni z prvních Evropanů, kdo tuto tradici dodržují.

Při toulkách po vánočních trzích se mohou návštěvníci zahřát horkým svařeným vínem nebo ochutnat tradiční kysané zelí či výtečné estonské perníčky. Trh je otevřen od 1. prosince 2023 a končí v den pravoslavných Vánoc, tedy 7. ledna 2024.

7. Brusel

Winter Wonders v belgickém Bruselu je dvoukilometrový úsek s více než 200 dřevěnými chatičkami, který se rozprostírá po Grand-Place, Bourse, Place Sainte-Catherine a Marché aux Poissons. Stánkaři zde nabízí vše od vánočních dárků a dekorací po speciální pochutiny.

Gurmáni si v Bruselu opravdu přijdou na své. Mezi nejvyhlášenější dobroty patří belgické pralinky, hustá horká čokoláda, tenoučké palačinky, kaštanový krém a samozřejmě tradiční vafle z nadýchaného těsta, na které si můžete naložit různé druhy ovoce, šlehačku, Nutellu, zmrzlinu, cukr a nepřeberné množství dalších ingrediencí.

Kdo by už se cítil přeslazený, může ochutnat ústřice, šneky, krevety, mušle připravované na nespočet způsobů, grilované klobásky všech druhů, cibulovou polévku, francouzské brambory tartiflette, sýr raclette nebo proslulé hranolky s pořádnou dávkou majonézy. Vše se dá pak spláchnout vánočními pivy, která v Belgii bývají nasládlá a kořeněná.

Inauguration Plaisirs d'Hiver

𝐑𝐞́𝐭𝐫𝐨𝐬𝐩𝐞𝐜𝐭𝐢𝐯𝐞 𝐝𝐞 𝐥'𝐢𝐧𝐚𝐮𝐠𝐮𝐫𝐚𝐭𝐢𝐨𝐧 𝐝𝐞 𝐏𝐥𝐚𝐢𝐬𝐢𝐫𝐬 𝐝'𝐇𝐢𝐯𝐞𝐫 ! 😍 Depuis deux semaines, vous pouvez profiter du marché de Noël et de toutes les activités et attractions hivernales. Nous sommes toujours en train de revivre ces moments, et vous ? 😉 👉 Jusqu'au 31/12, tous les jours de 12h à 22h. --- 𝐓𝐞𝐫𝐮𝐠𝐛𝐥𝐢𝐤 𝐧𝐚𝐚𝐫 𝐝𝐞 𝐢𝐧𝐡𝐮𝐥𝐝𝐢𝐠𝐢𝐧𝐠 𝐯𝐚𝐧 𝐖𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐩𝐫𝐞𝐭! 😍 Al twee weken kan je genieten van de kerstmarkt en alle winterse activiteiten en attracties. Wij zijn nog steeds aan het nagenieten, jij ook? 😉 👉 tot 31/12 elke dag van 12u-22u. --- 𝐋𝐨𝐨𝐤𝐢𝐧𝐠 𝐛𝐚𝐜𝐤 𝐚𝐭 𝐭𝐡𝐞 𝐢𝐧𝐚𝐮𝐠𝐮𝐫𝐚𝐭𝐢𝐨𝐧 𝐨𝐟 𝐖𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫 𝐖𝐨𝐧𝐝𝐞𝐫𝐬! 😍 For two weeks now, you can enjoy the Christmas market and all the winter activities and attractions. We're still savoring these moments, are you too? 😉 👉 Until 31/12, every day from 12 pm to 10 pm.

Posted by Plaisirs d'hiver / Winterpret / Winter Wonders on Thursday, December 7, 2023

Na adventní stezce Winter Wonders nechybí kluziště, éterická hudba, ohromující světelná a zvuková show na významných budovách ani masivní vánoční strom.

V Belgii stojí za návštěvu i historické město Bruggy nebo Antverpy, metropole módy s obchody všeho druhu.

8. Krakov

Nejoblíbenější a největší vánoční trhy v Polsku jsou na náměstí Rynek Glówny v Krakově se středověkými budovami jako Mariánský kostel, tržnicí Sukkienice či Radniční věží. Návštěvníky jistě zaujmou nejenom živí velbloudi, ale i koledy, lidové tance a betlémy s barevnými figurkami.

Stánkaři nabízejí tradiční broušené sklo, vánoční ozdoby, vlněné a dřevěné výrobky, šperky či pletené košíky. V adventním období stojí v Polsku za ochutnání pražené kaštany, grilovaný sýr oscypek s brusinkami, pstruh, koprová polévka, boršč, žebírka, jitrnicový prejt, pirohy nebo místní specialita bigos, což je pokrm z čerstvého či kysaného zelí, červeného masa, klobásy, uzeného bůčku, hub a koření. Všude se navíc line vůně svařeného vína. Ohřát se návštěvníci mohou i čajem s třešňovou vodkou nebo vynikající medovinou.

Trhy na hlavním krakovském náměstí s dřevěnými stánky, bohatým osvětlením a vánočním stromem, je možné navštívit od 24. listopadu do 26. prosince.

9. Kodaň

Jedny z nejkouzelnějších vánočních trhů v Evropě můžete navštívit od 17. listopadu do 31. prosince v Kodani. Najdete tam stánky s dřevěnými hračkami, ručně vyráběnou keramikou, dekoracemi a pleteným zbožím. Za nejlepší suvenýr se dají považovat pletené ponožky.

Mezi vyhlášené dobroty patří perníková srdce, palačinky, marcipán, sendviče s trhaným vepřovým masem, rýžový nákyp nebo tradiční dánský moučník æbleskiver. V Dánsku se během adventního období na stáncích prodává i poctivý gløgg, což je kořeněný alkoholický nápoj – severská varianta punče patřící k zimním tradicím Skandinávie.

Vánoční atmosféru si v Kodani nejlépe užijete v zábavním parku Tivoli Gardens na Radničním náměstí. Ten se každý prosinec mění v zasněženou a nádherně nasvícenou pohádku. Sváteční náladu dotvářejí divadelní představení, kolotoče, kluziště, tisíce světel, ale i Santův dům.

Další nádherné trhy v Kodani jsou na náměstích Hojbro Pladsna, Kongens Nytorvna a Nytorv.

10. Praha

Na seznamu míst, které lze navštívit v předvánočním čase, nesmí chybět ani česká metropole. Nejvelkolepější vánoční trhy v Praze se nacházejí na Staroměstském náměstí. „Americká CNN sestavila přehled dvaceti nejlepších vánočních trhů na světě, ty na Staroměstském náměstí zařadila mezi pět nejhezčích,“ přípomněl Libor Votruba, předseda představenstva společnosti Taiko, která je organizátorem trhů na Staroměstském a Václavském náměstí.

Vyplatí se projít si i trhy na náměstích Míru a Republiky, na Andělu, Kampě nebo náměstí Jiřího z Poděbrad.

Na stáncích se nejčastěji prodávají tradiční vánoční zboží jako věnce, svíčky, vykrajovátka, ručně foukané skleněné ozdoby, ubrusy, jmelí anebo pletené čepice.

Mezi zdejší pochoutky patří grilované klobásy, halušky, palačinky, mazanec, cukroví nebo český trdelník. Turisté pak jistě ocení svařené víno či grog.

Trhy v Praze můžete navštívit od 2. prosince 2023 až do 6. ledna 2024. V Česku je nespočet dalších míst s nádhernými vánočními trhy, například v Českém Krumlově, Plzni nebo Ostravě.

Na přípravě vánočních trhů si dávají záležet i mnohá další evropská města. Vánoční atmosféru si užijete například v Bratislavě, Amsterdamu, Záhřebu, Vratislavi, Paříži nebo Stockholmu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Češi i letos navštěvují vánoční trhy v zahraničí. Mnozí zamířili například do Polska

Tagy: