Nejméně sedm vražd a deset pokusů. Řádění heparinového vraha Zelenky odhalil primář

Uplynulo patnáct let od chvíle, kdy soud poslal na doživotí do vězení Petra Zelenku. Muže, který zavraždil sedm lidí a u dalších minimálně deseti se o to pokusil. V havlíčkobrodské nemocnici jim jako zdravotní bratr podal heparin. Podle kriminalisty, který případ vyšetřoval, Zelenka soupeřil s lékaři.

Petra Zelenku zná veřejnost hlavně jako takzvaného heparinového vraha. Na první pohled klidný, pro kolegy dokonce spolehlivý parťák – za zdánlivě nevinnou tváří se ale skrýval muž, který je schopen toho nejhoršího. Mezi květnem a zářím v roce 2006 podal bezbranným pacientům po operaci infuzi heparinu – pro sedm z nich byla dávka smrtící. Po léku na ředění krve vykrváceli.

Vraždícího zdravotníka odhalil tehdejší primář oddělení. Dal mu výpověď a zavolal policii. „My jsme v první chvíli zvažovali, jestli budeme Petra Zelenku nějakým způsobem rozpracovávat, ale ve chvíli, kdy jsme se dozvěděli, že už nastupuje na nové místo do nemocnice v Jihlavě, tak prostě jsme se rozhodli, že ho nemůžeme nechat pracovat opět někde v nemocnici, a proto došlo k jeho zadržení,“ popsal pro CNN Prima NEWS kriminalista Michal Hynek.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Z odkazu Jána Kuciaka mám smíšené pocity. Fico se arogantně vysmívá a vyhrožuje, popsal Vagovič

Pro Zelenku si kriminalisté přišli 1. prosince roku 2006. Před patnácti lety byl pak odsouzen za sedmnáct trestných činů. Sedm vražd a deset pokusů o ni. Na svědomí toho má nejspíš daleko víc. Při dalším prověřování totiž vyšetřovatelé přišli na to, že spáchal ještě další tři vraždy a jednu ve stádiu pokusu. Tehdy před kamerou promluvila i manželka jednoho ze zavražděných pacientů.

Zelenka chtěl soupeřit s lékaři

„On se o to pokoušel třikrát. Dvakrát to manžel přežil, potřetí už ne. Jenom zrůda tohle může udělat,“ popsala tehdy zdrcená vdova. Protože si ale Zelenka už vyslechl verdikt nejvyšší, a to doživotí, další případy se odložily. S kriminalisty Petr Zelenka od začátku spolupracoval, k zabíjení pacientů se přiznal. „Tam nám hodně pomohlo, že jsme si na realizaci vzali pana doktora Pleskota, soudního lékaře, a Petr Zelenka jako zdravotník s ním velice rád diskutoval, měl jakoby partnera,“ přesnil Hynek.

Motiv zdravotního bratra ale nebyl úplně jasný, výpověď totiž několikrát změnil. Vyšetřovatelé nakonec věřili jeho první verzi. „Od začátku tvrdil, že jeho motivem bylo soupeření s lékaři, že jim chtěl ukázat, že ví víc než oni a že je dokáže přelstít. Myslím, že bez toho odhalení by pokračoval dál a dál,“ popsal Hynek.

U soudu Zelenka vypověděl, že ho k vraždění naváděly vnitřní hlasy. Znalci jeho duševní stav důkladně posuzovali. Kriminalisté zase pečlivě hodnotili každý jeho výslech. Lékaři nakonec ale žádnou duševní poruchu nenašli. Pro vyšetřující policisty to tehdy byl jasný signál – za své jednání byl Petr Zelenka zcela odpovědný. I kvůli tomu nakonec v soudní síni zazněl nejpřísnější trest, jaký v Česku může soud uložit.

„Je to typ člověka, který by nikdy nepáchal trestnou činnost někde na ulici nebo v hospodě. On potřeboval mít svoje oběti, dá se říct, nemohoucí, v bezvědomí – čili za mě to byl tak trochu srab. Potřeboval, aby ta osoba vlastně jeho činnost ani nevnímala,“ uzavřel Hynek.

Tagy: