Nejstarší lanovka na světě vozí lidi déle než 80 let. Najdete ji na Pustevnách

Pustevny jsou nejvýznamnějším střediskem v Beskydech a oblíbeným výchozím bodem výletů i túr. Pochlubit se mohou i nejstarší lanovou dráhou na světě.

Na Pustevnách není o turisty nouze, což platí v každém ročním období. A jak si můžeme domyslet, nesou název podle místní poustevny, která v polovině 18. století ležela poblíž první dřevěné radhošťské kaple. Koncem 19. století navrhl Dušan Jurkovič útulny s poetickými jmény Maměnka a Libušín ve slohu lidové secese, otevřeny byly v roce 1899.

Ničivý požár a oprava podle tradičních způsobů

Libušín ovšem v noci z 2. na 3. března 2014 poničily plameny. Obrovský požár na národní kulturní památce způsobil škody za desítky milionů korun. Nejvíce zasažená byla pravá strana objektu s umělecky cennou jídelnou.

Obnova Libušína trvala šest let a stála celkem 117,5 milionu korun. Na stavbě se vystřídalo přes 220 řemeslníků, kteří postupovali podle tradičních způsobů z dob architekta Jurkoviče. V červenci 2020 byla tato památka znovu otevřena veřejnosti.

Nejstarší lanovka na světě

Pustevny však nabízejí i další skvosty. Například originální lanovku. Jednolanová oběžná dráha se 162 dvoumístnými sedačkami slouží turistům dodnes. Byla vybudovaná v roce 1940 za pouhých pár měsíců. Zajímavostí je, že vznikala při třicetistupňových mrazech. „Je nejstarší lanovou sedačkovou dráhou v Evropě a podle mých informací i na světě,“ říká Petr Lessy, ředitel společnosti Pustevny s. r. o.

ČTĚTE TAKÉ: Nejmenší památka v Ústeckém kraji: Prvorepubliková trafika má 9 metrů čtverečních

Impulsem k její výstavbě bylo obsazení Československa německou armádou v roce 1939. Beskydy se totiž po zabrání Sudet staly nejvyššími českými horami. A lanovka byla více než užitečná. „Je dlouhá 1 620 metrů, převýšení činí více než 400 metrů. Na Ráztoce začíná ve výšce 600 metrů a nahoře končí v 1 020 metrech,“ vykládá Lessy v pořadu Prima Česko.

Při jasném počasí lze z lanovky spatřit nejen vrchol Radhošť s legendární sochou Radegasta, ale také Jeseníky. „Pustevny jsou jedním z nejkrásnějších míst v Beskydech. Opravdu je tady na co koukat, v zimě i v létě,“ pochvaluje si místní výhledy ředitel Pusteven.

Festival ledových soch

Beskydy jsou mimo jiné široko daleko vyhlášené i svým Festivalem ledových soch. V době natáčení dalšího dílu pořadu Prima Česko právě končil. Tématem letošního ročníku, v pořadí třiadvacátého, byl návrat dinosaurů. Na sochách pracovalo sedm autorů z Česka a ze Slovenska.

Na všechny ledové sochy bylo letos potřeba rekordních více než 44 tun ledu. Tedy zhruba 1 260 kostek, které na Pustevny dovezly dva kamiony a jeden nákladní vůz.

Nádherná příroda, klid, harmonie, sport, ale i zábava a kulturní vyžití a kus historie. To vše Pustevny nabízejí turistům. Je to místo, které si mnozí zamilují. A je jedno, zda zrovna vládne mráz, nebo panuje horké léto. Jak říkají místní, na Pustevnách je vždy krásně.

Tagy: