Největší Rembrandtova výstava v Česku začíná. Národní galerie ukáže díla z celého světa

Vůbec první grafika, kterou Rembrandt vytvořil, i malby z období, kdy se stal vyhledávaným portrétistou. Expozice v Národní galerii v Praze (NGP) nabízí průřez tvorbou jednoho z nejvýznamnějších představitelů baroka a zlatého věku holandského malířství. Výstavu, která se hned tak nezopakuje, je možné navštívit do 31. ledna 2021 v paláci Kinských na Staroměstském náměstí.

Rembrandtova výstava je výjimečná hlavně kvůli tomu, že většina vystavených děl pochází ze zahraničních sbírek a muzeí. Národní galerie nemohla čerpat exponáty z vlastních depozitářů, protože se v Česku nachází jen jediná malba holandského umělce. Je jí portrét Učenec ve studovně z roku 1634 zachycující neznámého muže, který se stal i ústředním exponátem pražské výstavy.

Zapůjčené malby kurátorka Lucie Němečková doplnila o grafiky a kresby z fondů Národní galerie a díla Rembrandtových současníků. Ta dotvářejí kontext a výstava tak ukazuje i návštěvníkům, kteří se s Rembrandtovou malbou teprve seznamují, umělecké prostředí kosmopolitního a bohatého Holandska, které v sedmnáctém století bylo na vzestupu.

Nový termín kvůli koronaviru

Výstava Rembrandt: Portrét člověka se měla otevřít už letos v dubnu, ale pandemie plány Národní galerie zhatila. Následovaly měsíce vyjednávání, aby se malby dostaly do Prahy v jiném termínu. Součástí expozice je i interaktivní sál inspirovaný Rembrandtovým ateliérem plným věcí, které malíř zobrazoval ve svých dílech. Dvě z výstavních síní zaplnila NGP malbami současných českých umělců, kteří se inspirovali dílem Učenec ve studovně. Barokní malba se tak propojila s tou současnou.

Ve výstavních sálech prvního patra paláce Kinských je k vidění přes sto exponátů z toho téměř polovinu tvoří malby. Architekta výstavy Lenka Míková umístila Rembrandtova díla na tmavé panely v prostoru, stěny barokního paláce zase zaplnila díla jeho současníků. Zatímco Rembrandtovy malby jsou známé, grafiky už si tolik pozornosti nezískávají, ale na pražské výstavě mají své místo. Zachycují biblické motivy stejně jako samotného Rembrandta, který vytvářel množství autoportrétů. Byla to jednoduchá cesta, jak trénovat a tvořit i bez modelu.

Noční hlídka i portréty

Rembrandt Harmenszoon van Rijn se narodil v roce 1606 v Leidenu na jihu Holandska, kde také začal tvořit. Jeho nejslavnější období je ale spojené s Amsterdamem, metropolí bohatého státu plného obchodníků. Právě místní smetánka si u Rembrandta objednávala portréty, které jsou k vidění na pražské výstavě. Z plodného amsterdamského období pochází i zmiňovaná malba Učenec ve studovně. Výstava v NGP ukazuje také známý portrét Saskie, Rembrandtovy manželky, který se běžně nachází v Drážďanech.

Holandský výtvarník se stal slavným již během svého života. Jeho grafické listy se dostávaly za hranice Nizozemí, ačkoli sám Rembrandt do ciziny necestoval. Navzdory své popularitě zemřel malíř roku 1669 v bídě a byl uložen do společného hrobu, kam se pohřbívaly ostatky chudých. Přežil všechny své děti i manželku Saskii, která ve svých 29 letech podlehla tuberkulóze. Rembrandtova díla se během staletí dostala do světových galerií po celém světě. K nejznámějším patří Anatomie doktora Tulpa nebo Noční hlídka vystavená v amsterdamském Rijksmuseu.

Tagy: