Nejvíce nově nakažených za čtyři měsíce. Přibylo jich 599, přestože má covid brzdit

Aktuální covidová statistika

Během úterý v Česku přibylo 599 potvrzených případů koronaviru, to je nejvíc za jeden den za poslední skoro čtyři měsíce. Přestože reprodukční číslo ukazující rychlost šíření epidemie ke středě kleslo o tři setiny na zhruba 1,05. Počet lidí s nemocí COVID-19 v nemocnicích i těch ve vážném stavu se výrazně nezměnil. V úterý bylo hospitalizováno 169 nakažených, těžký průběh covidu mělo 26 z nich. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví.

Takzvané číslo R označuje, kolik dalších lidí v průměru nakazí jeden pozitivně testovaný člověk. Pokud je nad jedničkou, epidemie zrychluje, údaj pod jedničkou značí zpomalování. Nad touto zlomovou hranicí se drží číslo od konce srpna, v posledních dnech nicméně jen o několik setin. Minulý týden se reprodukční číslo pohybovalo kolem 1,1 a před dvěma týdny bylo zhruba 1,4.

Minulý týden laboratoře ve všední dny prokázaly v průměru 510 nových případů covidu. Počet 599 nakažených z tohoto úterý je nejvyšší od 25. května, od té doby bylo dosavadním maximem 582 případů ze 7. září.

Pro vývoj epidemie a případné zpřísňování opatření je nyní spíš než počet zjištěných nákaz rozhodujícím ukazatelem, kolik lidí s koronavirem skončí v nemocnicích a na jednotkách intenzivní péče.

V úterý ministerstvo evidovalo 169 hospitalizovaných, o devět víc než ve stejný den předchozího týdne a o pět méně než v pondělí. Počet lidí ve vážném stavu se v posledních dnech pohybuje kolem 30.

Takzvané incidenční číslo, tedy počet nově potvrzených případů covidu za posledních sedm dní v přepočtu na 100 tisíc obyvatel, stouplo na 29 případů, předtím pět dní stagnovalo na 28. Dál je nejvyšší v Praze, kde se zvýšilo na 50 případů nákazy za týden na 100 tisíc obyvatel. Následuje Moravskoslezský kraj se 43 případy. Naopak nejlépe je na tom nyní Královéhradecký kraj s incidenčním číslem 11.

Úterní počty nakažených jako první představil v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek. Ačkoliv se vývoj epidemie zatím řídí spíše optimistickým scénářem, čísla nakažených se nyní mohou výrazněji zvyšovat. Může za to přicházející podzim a s ním spojený četnější výskyt respiračních onemocnění.

Plně očkovaných je 55 procent populace

Odborníci předpokládají, že současná vlna nezatíží nemocnice tak dramaticky jako loni na podzim nebo letos na jaře, a to zejména kvůli velkému počtu lidí, kteří jsou už proti covidu očkováni nebo nemoc prodělali.

Za celou dobu epidemie covidu, tedy od začátku loňského března, bylo v Česku potvrzeno téměř 1,69 milionu případů nemoci. Drtivá většina lidí se z nákazy vyléčila a 30 446 lidí s covidem zemřelo. Počty úmrtí ve srovnání s prázdninami zvolna rostou, za pondělí jich ministerstvo eviduje čtyři a za úterý jedno.

Plně naočkováno je v republice 5,9 milionu lidí, tedy asi 55 procent populace. Cílem je proočkovanost alespoň 70 procent. Očkovat se nyní mohou zájemci od 12 let. V poslední době tempo očkování zpomaluje, zatímco v červnu či červenci se denně očkovalo i přes 100 tisíc lidí, během srpna jen desítky tisíc a v posledních týdnech se počítají v řádech tisíců. Uplynulý den zdravotníci podali přes 10 tisíc dávek vakcíny, minulé úterý jich bylo o skoro tři tisíce víc.

Tagy: