Nejvymakanější respirátor na světě? Hraje všemi barvami a má i repráky s mikrofonem

O absurdně vyspělou technologickou pomůcku v boji proti koronaviru se postarala firma Razer. Chystá se totiž testovat svůj moderní respirátor, který má ale blíže ke kyberpunkové plynové masce. Disponuje totiž aktivními filtry, zabudovaným mikrofonem a reproduktory. Respirátor se také chlubí duhovým podsvícením a možností bezdrátového nabíjení.

Razer je známý spíše jako výrobce mechanických klávesnic a myší po sluchátka či výkonné notebooky. Na technologické výstavě CES 2021 ale překvapil vlastním pojetím respirátorů proti koronaviru. Firma představila průhlednou a opakovaně použitelnou masku s několika překvapivými funkcemi.

Co do vzhledu vypadá Razer Zephyr spíše jako nějaký futuristický výstřelek z Blade Runnera nebo jiných kyberpunkových filmů. Respirátor třídy N95 se totiž skládá z průhledné plastové masky a gumových okrajů, které mají zajistit spolehlivou ochranu před kapénkami i aerosolem. S prouděním vzduchu pomáhají vyměnitelné aktivní filtry. Ty jde bezdrátově nabíjet, celkovou výdrž baterie při aktivním používání ale výrobce zatím nezmínil.

V masce je také zabudovaný mikrofon a malé reproduktory. Jejich přítomnost Razer obhajuje tím, že lidem v respirátorech jde obecně špatně rozumět, tudíž výrobci dává smysl touto cestou „zvýšit hlasitost“ mluveného slova. Součástí respirátoru má být rovněž nabíjecí a sterilizační pouzdro s UV komorou, která má po použití masku vyčistit od bakterií a virů.

Kosmetickou funkci pak plní programovatelné podsvícení na různých částech masky. Stejně jako u počítačových a herních periferií, i zde výrobce nabízí přes 16,8 milionu různých barev, kombinací a světelných efektů. Na diskuzních fórech ale zástupci firmy uznávají, že „duhové blikání asi nikoho před covidem neochrání“.

Prototyp se od lednového odhalení dočkal několika drobných úprav, kdy poutka za uši nahradily nastavitelné pásky přes hlavu. Další změny by měly reflektovat reakce lidí během testovací fáze, kterou výrobce v nejbližší době chystá. Razer už otevřel možnost přihlásit se, celkový vzorek testujících ale nejspíše nebude příliš velký.

Singapursko-americká firma také upozornila, že zatím nedostala lékařské certifikáty, proto její prototyp moderního respirátoru zatím nejde použít například v nemocničním prostředí. Vzhledem k tomu, že je maska stále ve fázi testování, Razer zatím neuvedl cenu ani datum, kdy bude možné si vytuněný respirátor pořídit.

Tagy: