Nejvyšší čas vrátit děti ke sportu. Zapojíte se také?

HÝBEME SE HEZKY ČESKY

David Svoboda - HÝBEME SE HEZKY ČESKY

Vrátit děti na sportoviště si dal v této době za cíl unikátní projekt HÝBEME SE HEZKY ČESKY. Trenéři a vedoucí dětských a mládežnických týmů se mohou o finanční a materiální podporu pro jejich kluby přihlásit na stránkách projektu až do 19. května!

Týmy, které jsou členy České obce sokolské nebo Asociace školních sportovních klubů se mohou registrovat na stránkách projektu www.hybemesehezkycesky.cz až do 19. května. Na podporu se může těšit ve 155 mikroregionech 465 finalistů (v každém mikroregionu tři), když první tým v každém mikroregionu obdrží finanční podporu ve výši 15 000 korun, druhý a třetí tým v pořadí obdrží finanční podporu 5 000 korun. Všichni finalisté také obdrží balíčky zdravé výživy z produktů PENNY. Čtyři ze zapojených týmů mají navíc šanci dosáhnout na zážitkovou cenu, kterou je aktivní účast na natáčení reklamy PENNY a šance fandit SK Slavii Praha na vybraném domácím zápase ve VIP boxu.

Jedním z těch, kteří se rozhodli projekt HÝBEME SE HEZKY ČESKY podpořit je fotbalista a nejlepší střelec historie české fotbalové reprezentace Jan Koller. „Znám vesnický fotbal skutečně velmi dobře a aktuálně ho nejvíce sužuje to, že je na vesnicích málo dětí, protože rodiny se dnes stěhují spíše do větších měst za prací. Dětem je potřeba vymyslet program a motivovat je, aby se do sportu, což je na vesnicích nejčastěji fotbal, zapojily a neseděly raději u počítače. Je to i o tom, aby se našel trenér, který má chuť s dětmi pracovat, vyhledávat je a motivovat k tréninku. Přál bych dětem, aby si hrály jako my, když jsme byli malí…“ říká Jan Koller a k úloze dospělých dodává: „Role rodičů i trenérů je zásadní a jsou to právě oni, kdo teď musí děti motivovat k návratu ke sportům, které dělaly před pandemií. Rodič se musí v prvé řadě dívat na to, aby dítě bylo u sportu šťastné, a aby mu něco dával. Když pak rodič zjistí, co dítě baví, tak ho dále podporovat, a ne mu to znechucovat, jak to někdy vidím u rodičů při fotbal. Pravda, to se děje spíše už v profesionálních mládežnických klubech. Já se v pozici rodiče takto snažím podporovat své dcery. Jedna dělá gymnastiku, druhá sporty střídá – hraje tenis, volejbal a vesluje.“

Také pro Davida Svobodu, olympijského vítěze v moderním pětiboji z Londýna 2012, je sport doslova životním stylem a nedokáže si život bez něj představit. Právě pozitivní přístup je podle něj nejlepším receptem, jak po dlouhé pauze opět vrátit děti na sportoviště.

„Nejlepší je vytvářet příležitosti, přičemž největší vliv na děti mají samozřejmě jejich rodiče. Ideální je, když je tady spolupráce se školou, a současně dostatek pozitivních příkladů, které dětem ukazují sport jako skvělou zábavu, která vede ke zdraví a štěstí,“ říká David Svoboda a pokračuje, „Je to skvělá myšlenka, která cílí i do těch nejmenších klubů. Jako by ten projekt podporoval každé jedno sportující dítě. Takovým aktivitám velmi rád pomáhám.“

Cílem projektu je podpořit návrat českých dětí ke sportu, a to napříč všemi regiony. „Chceme podpořit děti po celé zemi. Nechtěli jsme jednoho vítěze, ale naopak pomoci všem dětem i v těch nejmenších městech a obcích, aby se mohli vrátit ke sportu. Proto na základě hlasování veřejnosti podpoříme stovky klubů a týmů napříč republikou,“ říká Vít Vojtěch z PENNY, které stojí za projektem připraveným ve spolupráci s Českou obcí sokolskou a Asociací školních sportovních klubů. Díky nim se dostane podpory dětem také v nejrůznějších sportech. Počínaje nejpopulárnějším sportem u nás - fotbalem, ale mohou se přihlásit také florbalové, basketbalové, volejbalové nebo plavecké oddíly i týmy, v nichž se děti věnují házené, atletice, gymnastice, badmintonu, ping pongu, šermu, a dalším sportům.

Tagy:
Penny Jan Koller sport David Svoboda Hýbeme se hezky česky