Nekonečná byrokracie kvůli pořízení fotovoltaiky? Nemusí to být složité, radí odbornice

Investice do fotovoltaických elektráren znamená pro firmu také zvýšení její ekologické odpovědnosti.

Jak složitá je byrokracie při vyřizování fotovoltaiky?

Spoustu zájemců o fotovoltaickou elektrárnu děsí složitá byrokracie. Podle obchodní ředitelky LAMA home Evy Bajerové může celý proces být velice jednoduchý. Záleží na tom, zda do celého procesu vstoupí sami, nebo s firmou, která vše vyřídí místo nich.

„Ten proces je a není složitý. Záleží na tom, pokud si stavíte fotovoltaiku sami, tak pak ta byrokracie je dost náročná. Pokud ale máte firmu, která se o to postará, tak pak je to velmi jednoduché,“ uvedla pro CNN Prima NEWS obchodní ředitelka LAMA home Eva Bajerová.

Pokud se rozhodnete jít do realizace se specializovanou společností, tak rovnou po podpisu smlouvy začíná proces kompletace potřebné dokumentace. „To znamená, že se žádá o připojení k distribuční síti, pak dochází k instalaci a následně po instalaci se vyřizuje žádost o dotaci. To jsou veškeré kroky, které jsou potřeba udělat,“ vysvětlila Bajerová.

To, jak dlouhý celý proces výstavby a spuštění fotovoltaické elektrárny bude, záleží na tom, kolik energie hodláte vyrobit. „Máme dva typy fotovoltaických elektráren. První typ je ostrovní systém, to znamená, že v podstatě všechno, co vyrobíte, máte pro vlastní spotřebu, tím pádem se nepotřebuje připojovat do distribuční sítě. V takovém okamžiku je ta doba poměrně krátká – měsíc až dva měsíce,“ informovala Bajerová.

Fotovoltaika musí procházet kontrolou

Pokud se ale budete chtít připojit do distribuční sítě, může celá doba prodloužit. „Od podání žádosti má distributor 30 dní k vyjádření,“ upřesnila Bajerová s tím, že další třicetidenní lhůta následně běží od žádost k prvnímu připojení. Celý proces pak může zabrat až čtyři měsíce.

Jedním z nejdůležitějších kroků pořízení fotovoltaické elektrárny je nejen kvalitní instalace panelů na střechu, ale i následná revize. „Revizní technik zkontroluje elektrotechnické zařízení a samozřejmě jde o bezpečnost,“ vysvětlila Bajerová.

Majitel fotovoltaiky je pak odpovědný za to, že se revize jednou za tři roky zopakuje. „Plus jednou ročně by měl zkontrolovat zařízení, že je v pořádku. Je to jeho zodpovědnost, měl by si najmout firmu, která mu zkontroluje, jestli svorky dobře drží, jestli jsou panely v pořádku. Například dronem se dá monitorovat, jestli se nepřehřívají a podobně,“ doplnila Bajerová.

Sledujte náš seriál „Jak ušetřit“ ve spolupráci s LAMA ENERGY GROUP

Tagy: