Zakázané zboží je někde opět na prodej. Chtěli jsme jen vyhovět, tvrdí mluvčí Tesca

V některých obchodech velkých řetězců je možné opět koupit zboží, jehož prodej byl původně kvůli vládním nařízením zakázán, například ponožky nebo psací potřeby. Mezi tyto řetězce se zařadila také síť obchodů Tesco. Podle mluvčího společnosti Václava Koukolíčka chtěli především vyhovět přání zákazníků.

„Bylo to na základě opakovaných a odůvodněných žádostí našich zákazníků. Po důkladném zvážení jsme se rozhodli zařadit část tohoto sortimentu opět do prodeje,“ sdělil Koukolíček.

Podle Koukolíčka si společnost myslí, že neporušuje žádné z vládních nařízení. Nicméně je připravena případné následky za jejich rozhodnutí nést, pokud by kontrolní orgány rozhodly o tom, že odporují zákonu. „Řešili jsme to samozřejmě napříč celou naší společností a řešili jsme to i se Svazem obchodu a cestovního ruchu. Je to samozřejmě naše rozhodnutí, ke kterému jsme přistoupili, a zákazníkům to zásadním způsobem usnadní jejich život,“ vysvětlil mluvčí.

O tržby prý nejde

„Nás samozřejmě těší, že vláda zvažuje, že by část toho sortimentu zařadila opět do prodeje, protože se ukazuje, že v nastavených pravidlech není asi všechno v pořádku a budeme samozřejmě rádi, pokud tento náš krok k tomu přispěje,“ řekl Koukolíček.

Během rozhovoru padla otázka, zda k rozhodnutí nepřispělo i finanční hledisko. „Tohle bych důrazně odmítl, protože my primárně prodáváme potraviny. Sortiment, který jsme nyní zařadili do prodeje, je skutečně okrajový a nemá zásadní vliv na naše tržby. Spíš jde o to, že chceme zákazníkům, kteří se nemohou k tomuto zboží dostat, aby ho mohli v klidu nakoupit,“ uvedl mluvčí.

Zákazník si u tohoto obchodního řetězce stále nekoupí například knihy a elektroniku. „My jsme skutečně zařadili jenom vybrané kategorie, o které je ze strany zákazníků velký zájem, a kde je opodstatněný důvod, že tyto věci nezbytně potřebují,“ dodal Koukolíček.

Tagy:
omezení nouzový stav obchody Tesco koronavirus COVID-19 tiskový mluvčí Václav Koukolíček Svaz obchodu a cestovního ruchu České republiky