Někteří lidé stále skáčou na špek. Delší fixace energií se nevyplatí, varují experti

Ekonomové Jan Béreš a Lukáš Kovanda

Ekonomové Kovanda a Béreš k energetické krizi

Část lidí uzavírá energetické smlouvy v nejméně vhodný čas a „skáčou dodavatelům na špek“. V souvislosti s aktuálním stavem na trhu to řekl ve vysílání CNN Prima NEWS ekonom Lukáš Kovanda. Podle něj se fixování cen déle než na rok nevyplatí a zákazníci by měli takový krok zvážit. S tímto prohlášením souhlasí i ekonom Jan Béreš, který doporučuje porovnat celou paletu energetické nabídky.

Letošní topná sezóna by podle Kovandy neměla být tak dramatická jako ta loňská. „Energetický trh je přesto rozkolísaný a ne zcela jistý. Ve společnosti panuje mylná představa, že jsme se dostali na ceny v době před válkou na Ukrajině. Sice jsme na tom mnohem lépe než před rokem, ale jsme stále výrazně výše v porovnání s obdobím před rokem 2022,“ upozornil.

ČTĚTE TAKÉ: Pětikoalice se přetahuje o konec zastropování cen energií. Stanjura nadhodil i válečnou daň

Určitá část společnosti se podle něj navzdory nejasné situaci na trhu stále o dodávky energií nezajímá. „Tito lidé často uzavírali smlouvy v nejméně výhodný čas a snadno skáčou na špek. Dodavatelé sice nabídnou i výhledově zlevnění, ale podmíní ho fixací cen. Klientům se to zdá v tu chvíli výhodné, ale vzhledem k vývoji na burze může dojít ještě výraznějšímu poklesu cen,“ vysvětlil Kovanda ve vysílání CNN Prima NEWS.

„V tuto chvíli se podle mě nevyplatí fixovat déle než na rok, maximálně rok a půl. Nastavení na delší dobu považuji za rizikové. Lidé by se totiž mohli zavázat k na první pohled nízkým tarifům, které se ovšem v rámci dalších měsíců mohou ukázat naopak jako vysoké,“ popsal možný scénář ekonom. „Byl bych proto velmi opatrný a delší fixace než na jeden rok bych pečlivě zvážil,“ zdůraznil.

Energetická krize v minulém roce měla podle Béreše pozitivní dopad na osvětu zákazníků. „Přesto si 40 až 50 procent zákazníků stále myslí, že je dobré mít bůhvíjak dlouho jednoho dodavatele. Když jim ale přijde nový rozpis záloh, kde se zálohy zvýší až čtyřnásobně, jsou vyvedeni z míry a teprve v tu chvíli se začnou skutečně o věc zajímat,“ řekl ve vysílání. I tak podle něj převážná většina spotřebitelů změny či srovnání cen neřeší.

„Zákazníci by si měli ideálně zjistit nabídky všech dodavatelů, zvláště těch větších a stabilnějších. Na základě těchto informací by pak měli oslovit svého dodavatele a pokusit se s ním domluvit nějakou výhodnější nabídku. V tomto směru zatím ti největší dodavatelé pokulhávají za těmi malými či středně velkými. U nich jsou totiž navržené tarify mnohem zajímavější než ty, s nimiž se člověk setká u běžného dodavatele,“ je přesvědčen Béreš.

Zásadní změny v cenách energií za poslední dva roky nejvýrazněji dopadly na nízkopříjmové domácnosti, uvedl Kovanda. „Vlastníci domu mají zpravidla dostatečný finanční polštář, přestože jsou na jiné úrovni než samotné domácnosti. Důchodci měli toto období pro změnu pokryté valorizacemi. Nejhůře tedy víceméně dopadly domácnosti samoživitelů a ty, které spadají do takzvané příjmové chudoby. Na ně dolehl energetický náraz bez jakékoliv kompenzace. V Česku se může jednat o 10 až 15 procent obyvatel,“ dodal ekonom.

Odborníci dále hovořili o příspěvcích na bydlení či možnostech platby na podporované zdroje energie, kterou letos platí plně pouze stát. Na celý rozhovor se můžete podívat ve videu výše.

Tagy:
Lukáš Kovanda smlouva burza plyn energetika zálohy energetická krize zastropování topná sezóna fixace Jan Béreš tarif