Nákaza mezi vysokoškoláky. Přes sto studentů onemocnělo na seznamovacím kurzu

Koronavirus

Někteří si stěžovali na příznaky koronaviru už na seznamováku, přiznal jeden z vysokoškoláků

Seznamovací kurz vysokoškoláků u Máchova jezera se stal ohniskem koronaviru. Nakažených je více než sto. Jedná se o studenty z univerzit po celé republice, nákaza se od nich podle hygieniků šíří dál. Podle jednoho ze studentů si účastníci kurzu stěžovali na příznaky už na místě, testování proběhlo ale až po jejich návratu domů.

„Nepřišlo mi to nějak riskantní, jel jsem se seznámit s ostatními studenty,“ řekl jeden ze studentů. Areály u Máchova jezera pojmou stovky lidí, ve dvou turnusech se na místě vystřídalo 1400 studentů. Podle organizátora Michala Horkého na místě dodržovali hygienická opatření.

Student Univerzity Pardubice uvedl, že teplotu mu při příjezdu neměřili, ale vyplňoval formulář, že je zdravý. Příznaky koronaviru se u studentů objevily až na místě. „Lidé si začali stěžovat někdy na konci seznamovacího kurzu, ale na místě se to neřešilo, až doma,“ dodal student.

Studenti šíří koronavirus dál

S podobným problémem se potakli studenti Univerzity Palackého v Olomouci. Její vedení ale celou záležitost komentovat nechce s tím, že nepatří mezi organizátory. Stejné je to i v případě ostatních univerzit, kurzy si totiž organizují studenti sami.

„Máme z této akce nakažených několik studentů, jsou to jednotky. Přesná čísla se k nám zatím nedostala,“ informovala Univerzita Liberec. Podle ředitele liberecké hygieny Vladimíra Valenty to pro okres znamenalo zhruba 40 případů. „Na tyto případy se potom navazovaly další kontakty, takže to určitě nakonec není jen 40, ale řádově více,“ dodal Valenta.

Seznamovací kurz on-line

Na víkend měla naplánované kurzy i spousta dalších vysokoškoláků. Studenti z fakulty sociálních věd na Univerzitě Karlově se ho ale raději rozhodli zrušit, jet jich mělo více než 80 včetně pedagogů. Místo toho ve stejném termínu uspořádají on-line seznamovací kurz. „Na to jsme pyšní, protože to jinde nemají,“ popsal jeden z organizátorů.

Do on-line setkávání se navíc připojili také pedagogové a v malém počtu se sešli i u táboráku v Praze. Hygienici v současné době vyzývají k rozumnému chování a podobným alternativám.

Tagy: