Některým lékárnám hrozí krach. Nezvládají platit drahé energie, marže si zvýšit nemohou

Farmaceutka

Lékárnám hrozí kolaps

Řada lékáren je v ohrožení. Jejich výdaje rostou, ale příjmy klesají. Bojují nejen s drahým provozem, ale navíc si u mnoha léků, především těch na předpis, nemohou zvýšit marži. Může se tak stát, že některé z lékáren, hlavně ty menší zkrachují.

Petr Krpálek provozuje svou malou lékárnu u Prahy více než 20 let. Na budoucnost se divá se značnou obavou. I na něj totiž dopadá nepříznivá ekonomická situace. „Ceny energií závratně stouply. Máme zvýšené náklady i na mzdy, na nájmy a podobně. Takže pokud se budeme bavit, jakým způsobem by se tyto náklady daly kompenzovat, určitě bychom byli rádi,“ uvedl Krpálek.

Jako zdravotnická zařízení si přitom ceny léků na předpis nemohou určovat samy. Nezvednou si tak marže, aby lépe zvládala drahotu. „Příjmy máme regulované, to je třeba jasně sdělit veřejnosti. Nemůžeme si s těmi cenami dělat, co chceme,“ zdůraznil předseda Grémia majitelů lékáren Marek Hampel.

Navíc bude mnohým lékárnám v lednu končit fixace cen energií. Zvyšování cen energií spolu s rostoucí inflací může být pro některé lékárny likvidační. Zavřít by mohlo 200 až 300 lékáren, což je až třetina z těch, které zastupuje Grémium majitelů lékáren. Podle Hampela nezbývá, než o změně současných pravidel a případné pomoci jednat s ministerstvem zdravotnictví.

„Ono to není tak jednoduché, jak se to na první pohled může zdát. S ministerstvem zdravotnictví jsme v kontaktu a jednáme o změně,“ sdělil prezident České lékárnické komory Aleš Krebs.

„Samozřejmě je v rámci segmentu navýšení, které by mělo pokrýt zvýšené náklady způsobené inflací,“ řekl náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic. I přesto farmaceuti dodávají, že pokud se například nezmění legislativa týkající se tvorby cen léků, jejich problémy se začnou prohlubovat.

Tagy:
energie zdražování energetika lékárny lékárna Praha Ministerstvo zdravotnictví České republiky