Ikonickým knírem proti rakovině i sebevraždám. Začíná Movember, co všechno akce obnáší?

Od přelomu milénia patří podzimní měsíce prevenci rakoviny. Po růžovém říjnu, který upozorňuje na rakovinu prsu, přichází Movember. V listopadu si muži z takřka celého světa v rámci kampaně zvyšující povědomí o rakovině varlat a prostaty nechávají narůst knír. Celá akce tím ale nekončí.

Charitativní akce Movember probíhá již od roku 2003. Svůj název získala spojením dvou anglických slov: moustache neboli knír, a november, tedy listopad. Muži po celém světě si během listopadu nechávají narůst knír, aby upozornili na problematiku rakoviny.

Široká veřejnost má speciální akci spojenou zejména s prevencí v oblasti rakoviny varlat a prostaty. Jedná se o dvě nejčastější onkologická onemocnění, která muže postihují. Každý rok si více než 1,4 milionu z nich vyslechne, že jejich prostatu napadl tento typ zhoubného nádoru. Ačkoliv je léčba často úspěšná, zanechává následky jak na fyzickém, tak duševním zdraví.

Pacienti s druhým nejčastějším typem rakoviny u mužů – varlat – mají z 95 procent šanci onemocnění porazit. Bohužel však existuje určité procento těch, kteří se povzbudivé zprávy nedočkají. Podle dat VZP se v roce 2021 s rakovinou pohlavních orgánů v Česku léčilo takřka 50 tisíc mužů.

Prevencí k dlouhému životu

Zhoubnému nádoru úplně předejít nelze, lze se však zaměřit na prevenci. U rakoviny prostaty by měli zpozornět zejména muži po padesátce, kteří jí trpí nejčastěji. Mezi nejrozsáhlejší příznak patří potíže s močením. Základem pro diagnostiku onemocnění je vyšetření prostaty pohmatem u lékaře.

Varlata si však může zkontrolovat každý sám. Stejně jako u rakoviny prsou se doporučuje, aby si muži samovyšetřením jednou za měsíc varlata prohmatali. V případě, že zjistí změny – například nahmatají bulku – měli by vyhledat lékaři.

Smyslem akce je upozornit na možná rizika zejména mladé muže, kteří tabulkově nepatří mezi nejohroženější skupinu. Každý rok si však k jejich překvapení diagnózu, že trpí rakovinou, vyslechnou.

Rakovinou to nekončí

Onkologická onemocnění u mužů však nejsou jediným tématem Movemberu. Od nepaměti jsou muži vnímají jako ochránci, kteří se starají o blaho rodiny. Jenže stereotypy mohou vést k tomu nejhoršímu – špatnému psychickému zdraví až sebevraždě.

Muži bez ohledu na věk mnohdy nerozeznají, kdy mají psychické problémy. Stejně tak se necítí komfortně, když si mají zažádat o pomoc. Jsou proto případy, kdy jako jediné východisko vidí smrt. Dokládají to i statistiky, na následky sebevraždy umírá ve světě každou minutu jeden muž. „Nepohodlná pravda: stereotyp maskulinity muže zabíjí,“ podotkli zakladatelé nadačního fondu Muži proti rakovině. V průběhu Movemberu tak chtějí upozornit i na tento problém.

Nebojte se zaregistrovat

Jak pomoc vlastně vypadá? Základem je knír. Na začátku měsíce muži „shodí“ porost ze své tváře a po celý listopad si „pěstují“ knír – na jeho tvaru přitom vůbec nezáleží. Už svým vzhledem totiž dávají najevo, že Movember podporují. Následně by se měli zaregistrovat například na stránce Movember.com.

V Česku kampaň zastřešuje zmiňovaná nadace Muži proti rakovině. Následně mohou lidé podpořit jednu z probíhajících sbírek. Finančním příspěvkem lze pomoci konkrétnímu člověku či skupině lidí, stejně tak ale lze peníze poslat ryze jako finanční dar, který poslouží na výzkum rakoviny a osvětu.

Po celý rok je možné podpořit i samotnou nadaci. Pokud byste rádi svému okolí ukázali, že vám prevence rakoviny prostaty a varlat není cizí, můžete si zakoupit i speciální produkty Movember – trika, čepice či doplňky. Na své si navíc přijdou i ženy.

Po celém Česku se pak během listopadu konají doprovodné akce. Například v rámci projektu Run for Movember se lze zaregistrovat k charitativní akci, jejímž cílem je získat finanční prostředky, udělat něco pro své tělo a podpořit celý koncept kampaně. Závod v běhu na různé vzdálenosti a v několika kategoriích se koná 5. listopadu v přírodním parku Hostivař od 11:00.

Pomoci se dá i u piva

Každý účastník závodu platí startovné, v jehož ceně je zahrnuto triko s potiskem akce, medaile či občerstvení v cíli. V roce 2021 se díky této akci podařilo vybrat 80 tisíc korun. A pohybem si můžete pomoci i sami. Po celý listopad zkuste ujít či uběhnout 60 kilometrů, pomoci se zaznamenáváním progresu vám může registrace ke kampani. Tato délka není stanovena náhodou – odkazuje na šedesát mužů, kteří každou hodinu spáchají sebevraždu.

Třetí nečastější možností, jak v rámci oficiální kampaně Movember pomoci, je zorganizovat vlastní „Mo akci“, která pomůže získat finanční prostředky na pomoc mužům a zvýšit povědomí o problematice. Možnostem se meze nekladou – může se jednat například o kvíz v hospodě, vlastní závod či soutěž v karaoke. Stačí svým účtem vytvořit akci.

Otestujte své znalosti

Movember

1 10 Ve kterém roce vznikla kampaň Movember?

2 10 V jaké zemi se zrodila myšlenka Movemberu?

3 10 Kolik lidí stálo u zrodu Movemberu?

4 10 Kolik projektů se již podařilo od vzniku Movemberu podpořit?

5 10 Která rakovina mužských pohlavních orgánů je častější?

6 10 Jaký je nejčastější příznak rakoviny prostaty?

7 10 Kterým oblastem se Movember věnuje?

8 10 Jak dlouho by muži měli knír nosit?

9 10 Kolik mužů na celém světě spáchá každou hodinu sebevraždu?

10 10 Jak mohou lidí v Movemberu pomoci?

Máte % správných odpovědí.

To není dobrý výsledek. Zkuste to znova.

To není dobrý výsledek. Zkuste to znova.

To není špatné, ale pořád je co zlepšovat.

Gratulujeme, máte velmi dobré znalosti.

Výborně, vaše znalosti jsou skvělé.

Tagy: