Razie v Německu: Komando zadrželo tři podezřelé z drážďanské krádeže šperků

Německá policie v Berlíně provedla v úterý brzy ráno razii, při níž zadržela tři osoby ve věku od 23 do 26 let. Podezřívá je z loňské krádeže šperků v drážďanské historické klenotnici Grünes Gewölbe (Zelená klenba). Po dalších dvou podezřelých nadále pátrá. Při akci spolupracovalo přes patnáct set policistů, kteří prohledali celkem 18 míst, kde se údajně mohli podezřelí skrývat.

Celou operaci koordinovala policie se státními zástupci v Drážďanech. Ti vyšetřují krádež z 25. listopadu 2019, kdy z historické klenotnice Grünes Gewölbe v saském muzeu zloději ukradli velkou diamantovou brož, diamantový nárameník a dalších 18 barokních šperků, píše agentura AP.

Do klenotnice v centru Drážďan se před rokem v noci vloupali dva zloději přes zamřížované okno. Do vitríny s nejcennějšími exponáty z 18. století vytloukli díry sekerou. Krátce po krádeži úřady nabídly odměnu půl milionu eur (přibližně 13,2 milionu korun) za informace vedoucí k nalezení klenotů nebo dopadení zlodějů.

Zadržení jsou členy arabských rodinných klanů

Celkem 1 638 policistů z několika spolkových zemí v úterý ráno prohledalo 18 míst – byty, garáže a auta, uvádí agentura AP. „Jejich cílem bylo zajistit důkazy jako paměťová média pro počítače, oblečení či nástroje,“ uvedla drážďanská policie. Ukradené šperky se však dosud nalézt nepodařilo.

Policisté se zaměřili na berlínskou čtvrť Neukölln. Zadrželi tři německé občany ve věku od 23 do 26 let, všichni mají být příslušníky arabských rodinných klanů žijících v Berlíně. Dále policisté pátrají po dvou 21letých mužích, kteří pocházejí ze stejného prostředí.

Podle agentury DPA patří všech pět mužů do gangu, který má na kontě i krádež stokilogramové zlaté mince z berlínského Bodeho muzea v roce 2017. V únoru za tento čin poslal soud tři muže do vězení. Mince se nikdy nenašla.

Policisté tři zadržené obvinili z krádeže v organizované skupině a ze dvou případů žhářství. Pachatelé drážďanské krádeže, která vyvolala ve světě značnou pozornost, zapálili mimo jiné auto, v němž ujeli z místa činu. S krádeží podle dřívějšího vyjádření vyšetřovatelů souvisí také požár elektrického rozvaděče, kvůli kterému u zámku, kde je klenotnice umístěna, v době činu nefungovala pouliční světla.

Klenotnice Grünes Gewölbe ležící v centru drážďanského Starého města patří k největším v Evropě a slouží k uchovávání cenných historických sbírek z období od renesance až po klasicismus. Zahrnuje přibližně čtyři tisíce předmětů ze zlata, drahých kamenů a dalších materiálů. Název klenotnice byl odvozen od původní malachitové barvy nátěru její klenby.

Tagy: