Německá poslankyně tušila, že zemře v letadle. Řekla o tom spolucestujícímu

Náhlou smrt poslankyně německé vládní strany CDU Karin Strenzové během letu z kubánského Varadera do Frankfurtu nad Mohanem nadále zkoumají němečtí i irští vyšetřovatelé. Příčinu stále neodhalili. Svědectví účastníků zájezdu ovšem ukázalo, že Strenzová tušila, že zemře v letadle při zpáteční cestě.

Třiapadesátiletá Strenzová pobývala před 14 dny se svým o 20 let starším manželem Kurtem na dovolené na Kubě. Při zpátečním letu zkolabovala a i přes zásah lékaře, jednoho z pasažérů, zemřela ještě před nouzovým mezipřistáním v Irsku. Přesto ji tamní zdravotníci dopravili do nemocnice ve městě Limerick na západě Irska.

Výsledky nařízené pitvy dosud nezveřejnila ani jedna z policejních složek, irská či německá, ani zástupci německého parlamentu.

Německý deník Bild nyní přinesl nová svědectví účastníků zájezdu, kteří s poslankyní pobývali ve stejném hotelu Meliá. Ti popsali, jak se chování a hlavně zdravotní stav političky rapidně měnily.

„Deset dnů jsme pobývali na stejném místě. První dny byla paní Strenzová velmi uvolněná, někdy až hlasitá a nepřehlédnutelná. S ostatními hosty seděla až do rána v baru. Ukazovala nám fotografie se svou kamarádkou Angelou Merkelovou a zdůrazňovala její politický význam pro naši zemi,“ popsal Bildu majitel společnosti z Durynska. Redakce jeho jméno zná, ale on si ho nepřál zveřejnit.

Dramatická změna po týdnu

Po týdnu se situace zcela změnila, Strenzová se od skupiny rekreantů odpojila a přestala vycházet z pokoje. „Její vitalita ze ztratila a před zpátečním letem byla ve velmi špatném stavu. Když jsem s ní byl u pasové kontroly, musela být na invalidním vozíku. Když jsem se jí zeptal, co se děje, odpověděla mi, že má tři dny potíže s krevním oběhem,“ citoval Bild dalšího z turistů.

Podle jeho názoru se smrti poslankyně dalo vyhnout. „V takovém stavu ji nikdy neměli nechat nastoupit do letadla. Lékařská prohlídka před odletem by jí zřejmě zachránila život,“ doplnil svědek a uvedl, jakou šokující větou ho poslankyně CDU překvapila: „Když při zpátečním letu zemřu, má to tak být.“

Podle cestujících se Strenzová trápila v bolestech a krčila se na sedadle vedle svého manžela. Po jejím kolapsu ji přemístili do byznys třídy, kde ji položenou na podlaze letounu spolucestující lékař s pomocí letušky oživoval defibrilátorem.

Po nouzovém přistání na malém letišti Shannon na západě Irska záchranáři vynesli tělo poslankyně do sanitky. Posádka mohla až po dvou a půl hodinách pokračovat do cílové destinace ve Frankfurtu nad Mohanem.

Tagy: