Nemocnice ve Zlínském kraji řadí zpátečku. Přestaly s rušením covidových oddělení

Koronavirus, nemocnice Zlín

Počty covidových pacientů v nemocnicích ve Zlínském kraji se začaly opět zvyšovat

Počty covidových pacientů v nemocnicích ve Zlínském kraji se začaly opět zvyšovat. Zlínsko je vůbec nejpostiženějším regionem v republice. Místní nemocnice proto s okamžitou platností přestaly rušit covidová oddělení.

Ještě na začátku týdne zdravotníci ve zlínské nemocnici přeměňovali dočasnou covidovou stanici zpět na interní oddělení. To už je ale minulost. Nemocnice na Zlínsku rychle zařazují zpátečku a uzavírání covidových stanic s okamžitou platností zastavily. Počty nakažených pacientů totiž začaly znovu narůstat.

„Za poslední týden ten počet vzrostl zhruba o 50 pacientů, začínáme se blížit číslům, která byla na konci listopadu, což není dobrá zpráva,“ uvedl pro zpravodajství CNN Prima NEWS mluvčí nemocnic Egon Havrlant.

Nárůst čekali až před Vánoci nebo v lednu

Z osmi covidových stanic zrušili ve zlínské nemocnici v posledních dvou týdnech už tři. Další byla v plánu příští týden. To už se ale nestane. Vedení naopak začíná uvažovat o tom, že je opět otevřou. „Na rovinu musím říct, že nás to zaskočilo. My jsme si mysleli, že ta čísla začnou narůstat někdy až v období buď před Vánoci, nebo spíše až v lednu,“ upřesnil ředitel nemocnic Radomír Maráček.

V současné době je podle mluvčího Havrlanta ve čtyřech nemocnicích 266 covidových pacientů, 40 z nich je na lůžkách intenzivní péče. Situace se navíc rychle zhoršuje i v oblasti personálu. Jen ve zlínské nemocnici se denně nově nakazí 8 až 10 zaměstnanců.

„Otevírání covidové stanice bude muset znamenat uzavření nějakého oddělení, což znamená zase znovu omezování standardní péče,“ upřesnil Maráček. Zdravotníci proto znovu apelují, aby lidé dodržovali protiepidemická opatření a zabránili tak zahlcení lékařské péče.

Tagy: