Nemocný a týraný muž žil s dcerkou půl roku ve stanu. Dávný kamarád mu nyní pomohl s bydlením

Hendikepovaný otec utekl se sedmiletou dcerou z domova. Důvodem bylo násilnické chování jeho bývalé partnerky. S dítětem poté přes půl roku přežíval ve stanu. Dívka skončila v dětském domově. Oběma se ovšem začalo blýskat na lepší časy. Muži pomohl s bydlením dávný přítel z dětství.

Pětapadesátiletého Štefana z Banské Bystrice podle jeho slov dlouhodobě týrala expartnerka, s níž vychovával dceru Sašku. „Vztah se nám rozpadal a od mojí bývalé přítelkyně jsme byli i s malou biti a fyzicky napadáni,“ popsal muž svůj příběh pro server cas.sk. Na bývalou družku podal trestní oznámení, které však bylo pro formální nedostatky v únoru loňského roku zamítnuto.

ČTĚTE DÁLE: Hyenismus na pražském Těšnově: Muži slíbili bezdomovci práci, místo toho ho uspali a oloupili

V bezvýchodné situaci se rozhodl přestěhovat i s dcerou do stanu na prostranství za obchodním domem v širším centru Banské Bystrice. Během nedobrovolného půlročního táboření otec koupal dceru na veřejných toaletách a pro vodu si chodil do blízké restaurace. Ačkoliv si stan postavil na poměrně rušném místě, přes půl roku se nad žalostnými podmínkami otce a dcery nikdo nepozastavil.

Muž vyrůstal v dětském domově a neměl žádné příbuzné, na které by se mohl obrátit o pomoc. Zároveň se od dětství potýká s řadou zdravotních potíží. Narodil se s dětskou mozkovou obrnou, má omezenou pohyblivost v levé noze a v dospělosti mu diagnostikovali epilepsii. Jelikož neměl odpracovaný dostatečný počet let, nemá nárok ani na částečný invalidní důchod. Zároveň dluží 3 700 eur (asi 93 tisíc korun) na sociálních odvodech.

V září minulého roku nakonec zoufalý Štefan svěřil dceru do péče sociálních pracovnic, které dívenku přemístily do dětského domova. Matka dívky o dceru nejevila žádný zájem. „Celou dobu jsem doufal, že se to změní a budeme se moci vrátit,“ svěřil se nešťastný otec.

Pomocná ruka od kamaráda z Austrálie

V těžkých chvílích mu pomohl kamarád z dětství Pavol, který již před lety odešel ze Slovenska do Austrálie. Štefanovi pronajal chatku v obci Rudinská poblíž Žiliny. Se splácením dluhu mu pomáhají dárci a dobrovolníci.

Díky výrazně zlepšené životní situaci si otec mohl vzít malou Sašku na Velikonoce k sobě. Dcerka tráví se Štefanem i víkendy. „Pobírám dávky v hmotné nouzi, hledám si práci a stabilní bydlení,“ popisuje svoji současnou situaci. Stesk po tatínkovi trápí i Sašku. „Chtěla bych být s tátou, pořád po něm pláču,“ svěřila se dívka.

Podle Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (obdoba českého Orgánu sociálně–právní ochrany dětí) je velká naděje, že Štefan brzy získá dceru zpět do  péče. „Cílem je, aby děti byly, v závislosti na okolnostech, v péči svých rodičů. Případně zabezpečení nějaké jiné formy péče o dítě,“ uvedla mluvčí slovenské sociálky Marianna Šebová.

Odebrání dítěte jako krajní řešení

Podobně jako na Slovensku se i české zákony snaží řídit podle zájmu dítěte. Jak uvádí web Šance Dětem, který se zabývá ochranou ohrožených dětí a mladistvých, rodiče mají nejen svá práva, ale také povinnosti. Odebrání dítěte z péče rodičů předchází soudní rozhodnutí a jedná se o krajní řešení.

Podle Asociace dítě a rodina panují v České republice velké rozdíly v míře odebírání dětí z rodiny mezi kraji i mezi jednotlivými oblastmi spadajícími pod konkrétní pracoviště „sociálek“. Mezi lety 2005–2016 bylo do dětských domovů každoročně v průměru přijato přes tisíc dětí. Aktuálně je v České republice 142 dětských domovů, ve kterých žije 6 345 dětí a mladých lidí, připomíná Nadační fond Veroniky Kašákové.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rozsudek v případu týrání mladé dívky

Tagy:
péče Austrálie Slovensko rodina stan děti dětský domov Česko Banská Bystrica dětství Orgán sociálně-právní ochrany dětí