Nemůžeme si vyskakovat, covid jsme nezvládli. Bez očkování by to byl masakr, říká Kubek

360° (126)

Změn ve vládních opatřeních je už tolik, že je nejde všechny sledovat. Už se v nich neorientuju, přiznal šéf České lékařské komory Milan Kubek. V pořadu 360° upozornil, že i když některé evropské země už začaly rozvolňovat, se situací v České republice se dění v zahraničí srovnávat nedá kvůli menší proočkovanosti. „Nejsme zemí, která by si mohla dovolit příliš vyskakovat,“ řekl na CNN Prima NEWS.

Nově oznámená opatření ze strany vlády už Kubek podle svých slov nedokáže pořádně vnímat – jednoduše se mění tak rychle, že se v nich nezorientuje. „V opatřeních je velký zmatek. Při nejlepší vůli se to všechno už sledovat nedá,“ přiznal ve vysílání CNN Prima NEWS.

„Je to asi tím, že pan ministr Válek má asi 50členný poradní sbor, ale nenašlo se v něm jediné místo pro zástupce České lékařské komory. Nemáme veškeré informace zevnitř a neznáme důvody, které mohly vést ke změnám,“ rýpl si Kubek do současného šéfa resortu.

Nakonec ale zhodnotil aktuálně největší změnu v opatřeních, kdy se člověk v izolaci po pozitivním PCR testu nemusí znovu testovat ani jít do karantény po rizikovém kontaktu. Třebaže Kubek chápe argument, že se člověk po prodělání nemoci jen tak znovu nenakazí, obává se, že dané osoby budou stále infekční. Pětidenní izolace je podle něj příliš krátká doba.

„Když jsem hovořil s panem ministrem před Vánocemi, navrhoval jsem sedm dní a ukončení izolace PCR testem. Nakonec je to všechno trošku jinak,“ podotkl šéf České lékařské komory.

Podle Kubka není Česká republika ještě zralá na ukončení testování, jelikož se musí nejdříve dostat do sestupné fáze epidemie. „Jsme 22. v Evropské unii v počtu naočkovaných, 20. v počtu podaných třetích dávek na obyvatele, ale také třetí v počtu úmrtí. Nejsme zemí, která by si mohla dovolit příliš vyskakovat. Prostě jsme covid nezvládli. Zdá se, že ho nezvládáme pořád. Jsme nepoučitelní a opakujeme stejné chyby,“ postěžoval si v pořadu 360°.

Uznal, že riziko úmrtí u omikronu není příliš velké v porovnání s variantou delta, na kterou v závěru loňského roku zemřelo okolo 5,5 tisíc lidí. „Bez očkování by to byl neskutečný masakr,“ připomněl podzimní vlnu koronavirové nákazy.

Upozornil, že země, které se nyní pustily do rozvolnění restrikcí, mají jednak vyšší proočkovanost, jednak zmírňují opatření na hladinu současných českých pravidel. Porovnávat se s nimi proto nedává příliš smysl. „Dostávají se na úroveň toho, v čem se potácíme my,“ pokračoval Kubek.

Další vývoj vidí spíše skepticky, na druhou stranu ale věří, že jarní období bude o něco milosrdnější. Podle něj poté bude záležet na přípravách přes léto. „Záleží na nás, jestli ten čas neproflákáme a na podzim pak budeme překvapeni, že najednou přichází další vlna – stejně jako jsou překvapení silničáři, že v zimě sněží,“ sdělil na závěr prezident České lékařské komory.

Tagy: