Tančila tu Rusalka? Kvapila k libretu inspirovala dcera polesného, říká se o jezírkách u Klatov

Jezírka, kde v představách Jaroslava Kvapila tančila Rusalka.

Bolfánek a Kvapilova jezírka

Cesta nemusí mít jen jediný cíl. Pořad Prima Česko nás při svých dalších toulkách zavedl na Klatovsko, a to hned na tři místa, která stojí za vidění: k jezírkům, jež svého času silně inspirovala známého skladatele a režiséra Jaroslava Kvapila k napsání libreta ke slavné opeře Rusalka, dále naše kroky vedly k lokalitě zvané Kuchyňka, kde kdysi šlechta pořádala pikniky, a nakonec jsme se vydali s kamerou k rozhledně Bolfánek, což je mimochodem předělaný barokní kostel.

Zpěv ptáků, nádherná příroda, jezírka, ve kterých se odráží modrá obloha, a stromy lemující břeh vody. Není divu, že právě tady chudenického rodáka Jaroslava Kvapila oslovily múzy a on napsal libreto k asi nejslavnější opeře Antonína Dvořáka – Rusalce.

ČTĚTE TAKÉ: Perla Českého ráje: Není největší ani nejstarší, Drábovnu si přesto zamilujete

„Do těchto míst přicházel Jaroslav Kvapil často. Měl to tu rád a toto místo ho velmi inspirovalo k dílu. Dovedu si přímo představit, jak tady Jaroslav Kvapil sedí, píše, přemýšlí, a teď se mu zjeví ta krásná vodní víla a plně ho inspiruje. V Chudenicích se říká, že to nebyla žádná Rusalka, ale že to byla dcera místního polesného,“ vypráví Ludvík Pouza, kastelán místního zámku.

Na dohled od jezírek stojí bílý altán, kterému se říká Kuchyňka. Sloužil jako místo, kde se připravovaly pokrmy, a také tu panstvo odpočívalo po vyjížďkách do okolí nebo procházkách. „Přišlo služebnictvo, připravilo občerstvení, sem pak došli zámečtí hosté. Tady se rozložili na dekách, posvačili a pokračovali zase v procházce,“ vykládá kastelán v pořadu Prima Česko.

A také my míříme dál. Chceme se podívat ještě na rozhlednu zvanou Bolfánek. Před ní návštěvníky upoutá několik divadelních kulis, a pokud hádáte, že i ty mají spojitost s Jaroslavem Kvapilem, máte pravdu. Rusalku tady diváci zhlédli nespočetněkrát. „Můžete vidět ježibabí domek, ze kterého zpívala ježibaba, jezírko s vrbou vodníka a Rusalky a případně zámek prince,“ říká Karel Jungvirth z občanského sdružení Otisk.

Stopa biskupa a její léčivé schopnosti

Nad pomyslným jevištěm se tyčí zmíněná rozhledna Bolfánek. Původně tady ale stávala kaplička, ke které se podle Karla Jungvirtha váže zajímavá legenda: „Roku 973 tudy procházel regensburský biskup Wolfgang, když šel světit do Prahy prvního českého biskupa. Stál zde na skále, žehnal místní krajině a lidu. Když odešel, zůstal po něm ve skále otisk chodidla.“

Místo, kde se biskup Wolfgang nohou dotkl skály, můžeme vidět dodnes, je krásně vyleštěné. Lidé se toho kamene dotýkají, věří totiž, že má léčivé schopnosti.

Zdraví a zejména nohy posílíte, když vystoupáte po schodech na rozhlednu Bolfánek. Mimochodem, jde o přestavěný poutní barokní kostel. Ten je tady připomínán už jen věží. Z jejího ochozu je při dobré viditelnosti krásný výhled do okolní krajiny. „Můžete vidět hraniční hřeben s Německem až po Javor, Plzeňskou kotlinu a na druhé straně Český les,“ zve všechny Karel Jungvirth.

Od začátku června do konce září je veřejnosti rozhledna přístupná sedm dní v týdnu. Po zbytek roku pouze o víkendech nebo svátcích.

Tagy:
jezírko Německo opera šlechta Česko okres Klatovy skalní formace Chudenice Rozhledna Jaroslav Kvapil Bolfánek Jaroslav Dvořák