Firmy budou testovat i očkované, řekl Válek. Třetí dávka vakcíny bude i pro starší 18 let

Testování na covid

Tisková konference po jednání vlády

Od 4. ledna se budou moci po pěti měsících od druhé dávky vakcíny proti covidu přeočkovat všechny osoby starší 18 let. Dosud to byli jen lidé nad 30 let. Na tiskové konferenci po jednání vlády to oznámil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Vláda zároveň od 1. ledna pozastavuje vyplácení příspěvku B z programu Antivirus, doplatí podporu za listopad a prosinec.

„Aktuální situace je klid před bouří, omikron se šíří celou Evropou. Očkovací centra budou otevřena pro starší 18 let, kteří splňují pět měsíců od druhé dávky. Udělejte to všichni, kteří splňujete podmínky, je to to nejlepší předsevzetí do nového roku. Třetí dávka chrání všechny proti závažnému průběhu i v případě omikronu,“ řekl Válek.

Firmy by měly podle Válka od 17. ledna testovat všechny pracovníky dvakrát týdně. Jednat o tom bude ještě tripartita. „Představa je, že se budou testovat všichni zaměstnanci s výjimkou zdravotníků a pracovníků v sociálních službách, ti mají jiný režim. Testy by měly být hrazené, musí to ale schválit správní rada pojišťoven, ředitelé už souhlasili,“ prohlásil ministr. Mělo by jít o osm testů v lednu a šest v únoru.

Konec programu antivirus a apel na kurzarbeit

Vláda od 1. ledna pozastavuje vyplácení příspěvku B z programu Antivirus, doplatí podporu za listopad a prosinec. Na tiskové konferenci to řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Program Antivirus B má bránit propouštění. Při omezení výroby a služeb kvůli výpadku poptávky, personálu či surovin dorovnává 60 procent náhrady mzdy do 29 000 korun. Minulá vláda Andreje Babiše schválila, že příspěvek budou firmy moci čerpat od začátku listopadu do konce února.

Pokud by bylo nutné s ohledem na novou variantu koronaviru omikron podporu zavést, vláda se podle Jurečky může k debatě o obnovení programu Antivirus B vrátit. V současné chvíli ale jeho pokračování neplánuje. Bude se naopak snažit, aby Evropská komise co nejdříve schválila program kurzarbeit. „Nenecháváme nikoho na holičkách, pamatujeme na pomoc firem, ale musí být efektivní, smysluplná a cílená,“ řekl Jurečka.

Vyúčtování za listopad v rámci Antiviru B podalo podle materiálu ministerstva práce a sociálních věcí zatím 2 128 zaměstnavatelů, nárokují si 141,9 milionu korun. Nejvíce prostředků žádají firmy z pohostinství, výrobci motorových vozidel nebo zaměstnavatelé z odvětví ubytovacích provozů.

Tagy: