Příběh Amálky: Hyperhydratace neboli otrava vodou může vašeho psa stát život

Během letních dnů je stejně jako pro nás, tak pro naše zvířata, důležitý dostatečný příjem tekutin. Jenže všeho moc škodí a váš pes se při letní hře či potápění může vodou i předávkovat a zemřít. Že jste o tom neslyšeli?

Příběh Amálky

„Jsem celý život pejskařka i moje maminka měla vždy pejsky, ale dokud se nám tato situace nepřihodila, nikdy jsem o otravě vodou neslyšela,“ říká Lenka Primas, majitelka dnes devítileté Amálky.

„Asi před čtyřmi lety jsme byli s manželem i s Amálkou u kamarádky na zahradě. Má biotopové jezírko. Amálka je sice čistokrevný voříšek z útulku, ale asi největší podíl v sobě má Jacka Russella a nejenže je akční, ale miluje vodu. Samozřejmě neodolala a plavala v jezírku, celou dobu ji ale manžel kontroloval. Netrvalo to vůbec dlouho, ve vodě byla asi 5 minut,“ popisuje situaci Lenka.

Že s Amálkou není něco v pořádku si všimla, když začala chodit a vypadala jako opilá, chodila ke straně. Jelikož o otravě vodou předtím neslyšela, nejdříve ji napadlo, že je to ze sluníčka.

„Kamarádka je taky pejskařka, takže jsem si byla jistá, že nemá na zahradě nic, co by Amálce mohlo přivodit otravu nebo něco podobného. Amálka si sedla ke mně pod stůl a byla na mě úplně namáčknutá, to dělává, když jí není dobře. Najednou začala zvracet. Ale to byl proud, jako kdybyste pustili hadici. To se opakovalo ještě jednou, takže jsme okamžitě Amálku naložili a jeli k veterináři. Naštěstí jsme to měli 10 minut cesty. V autě jsem s ní seděla vzadu a Amálka začala hodně slinit, opravdu strašně moc. Pak jsem jí koukla na sliznice a ty měla úplně bílé, věděla jsem, že to je špatné,“ vzpomíná Lenka.

Z auta před veterinou již Amálku vynášeli, protože kolabovala a padala do bezvědomí. Na klinice ji ihned vzali na řadu a zeptali se, zda byla ve vodě. Lenka ještě tehdy nechápala, ale potvrdila, že ano. V krvi skorko neměla draslík, ani sodík, dostala kapačku a zůstala na pozorování na veterině, majitelé s ní.

„Byla silně podchlazená, čekali jsme na to, aby se trochu najedla. Paní doktorka říkala, že to bude dobré znamení, když dostane chuť k jídlu, což přišlo asi až po nějakých 3 hodinách. Ještě celou noc měla kanylu, byli jsme upozorněni, že kdyby se cokoliv změnilo, máme hned přijet na pohotovost,“ dodává Lenka. Naštěstí nebylo třeba a druhý den následovala jen kontrola.

Důležitá je anamnéza, to znamená, jestli byl pes u vody, plemenná predispozice - aktivní psi, co mají rádi vodu, jako jsou teriéři, borderky, labradoři, obvykle vodu koušou nebo aportují z vody a tím vodu polykají. Nezáleží ale jen na množství vody, ale i na tom, za jaký časový úsek ji vypije,“ vysvětluje veterinární lékařka Ivana Svobodová, která nedávno zveřejnila případ fenky Layly, která se také otrávila vodou, přežila, bohužel má poškozený mozek.

Dávejte na své pejsky pozor. OTRAVA VODOU!!!! Fenka Layla byla se svým páníčkem u vody....nic neobvyklého....ovšem...

Posted by Veterinární ordinace MVDr.Ivana Svobodová Pečky on Thursday, July 11, 2024

Majitel nijak nepomůže, ihned vyhledejte nejbližšího veterináře

Amálka měla štěstí, že Lenka vyjela k veterináři včas a cesta netrvala dlouho. Když zpětně přemýšlela, jak se to mohlo stát, nejspíš se Amálka nalokala vody ne při samotném plavání, ale až následně, kdy honila rybičky na okrajích jezírka.

„S manželem byla ve vodě jen krátkou chvíli. Větší smysl mi dává, že pak nalokala vodu, když už byla na souši. Jezírko mělo totiž na okrajích část, která je hluboká asi 20 centimetrů a kamarádka tam má rybičky a vodní rostliny, myslím si, že Amálka rejdila čumákem ve vodě a honila rybky a tím se předávkovala vodou,“ doplňuje Lenka.

Od této zkušenosti nenechají fenku bez dozoru kdekoli, kde je voda. Ani u hadice s vodou, raději zrušili i psí bazének. Amálka vodu miluje, takže sice se jde smočit, ale pod neustálou kontrolou. Amálka měla totiž velké štěstí. Jak vysvětluje veterinární lékařka Svobodová: „Pes upadne do 45 minut od počátku do bezvědomí a pokud se to neřeší včas, tak zemře!“ Proto, pokud budete mít jakékoliv podezření, na nic nečekejte a ihned jeďte k veterináři. Vždy je dobré si dopředu zjistit, kde se nachází nejbližší veterinární pohotovost. Po Praze a okolí můžete zavolat Záchrannou službu Pet Medic.

Intoxikace hyperhydratací/předávkování vodou

„U psa k hyperhydrataci může dojít v letním období při hře ve vodě, kdy při aportování hraček, potápění, skákání do vody spolyká větší množství vody za krátký čas. Nebo při chytání vody z hadice, což je oblíbená letní zábava mnoha psů. Pes samozřejmě v zápalu hry nedokáže odhadnout, že už přijal více vody, než jeho organismus dokáže zvládnout. Přílišné množství přijaté vody v krátkém čase může zabít i člověka,“ popisuje Zuzana Wildmannová, která se věnuje první pomoci pro psy.

Záleží nejen na množství vypité vody, ale také na čase, za který ho pes vypije/naloká. Při příjmu většího množství za krátkou dobu, které tělo není schopno zpracovat (ledviny nejsou schopny takové množství vyfiltrovat), dochází k totálnímu rozvratu vnitřního prostředí organismu a k „bobtnání“ buněk ve snaze vnitřní nerovnováhu vyrovnat. Vlivem otoku buněk dochází k otoku tkání orgánů včetně otoku mozku. Psovi se pak podává infuzní roztok do žíly. Roztok vyrovná nepoměr sodíku v krvi.

Klinické příznaky:

·         zvracení

·         letargie

·         ztráta koordinace

·         nadměrné slinění

·         „skleněné“ oči

·         bledé sliznice

·         rozšířené zornice

·         křeče

·         nadmutí

·         potíže s dýcháním

·         bezvědomí (pokročilé stádium intoxikace)

První pomoc

První pomoc pro psa je jeho okamžitý transport k veterinárnímu lékaři. Upozorněte na možnost předávkování vodou. Pokud už k hyperhydrataci dojde, může snadno skončit smrtí psa, takže myslete hlavně na prevenci.

Veterinární lékařka ale potvrdila, že jakékoliv hrátky s vodou nejsou nebezpečné, jen musí být s mírou a prostě to nepřehánět. Rozhodně to neznamená, že by měl mít v létě omezený přístup k vodě. Jedná se především o aktivity. Nebezpečné je dlouhé hodiny házet hračku do vody, kde se pes při jejím lovení naloká, neměli byste ho nechávat samotného se zavlažovacím zařízením, pokud rád chytá vodu a tak podobně.

💦 Intoxikace vodou, otrava vodou a nebo hyperhydratace je akutní, život ohrožující stav. Vzniká při letních radovánkách...

Posted by První pomoc pro psy on Monday, July 25, 2022

Během vysokých letních teplot se pes může snadno přehřát a to i u vody. Vždy by tak měl mít možnost odpočinout si ve stínu. Stejně tak bychom měli myslet na venčíní především v ranních a večerních hodinách, kdy teploty nejsou tak vysoké. Zapomeňte na běh vedle kola a nekonečné aporty.

Tagy: