Nepodceňujte hyperhydrataci u svého psa! Stačí delší dobu chytat vodu z hadice

Během letních dnů je důležitý, jak pro nás, tak i pro naše mazlíčky dostatečný příjem tekutin. Jenže všeho moc škodí a váš pes se při letní hře či potápění může vodou i předávkovat. Že je to nesmysl?

Intoxikace/předávkování vodou

„U psa k hyperhydrataci může dojít v letním období při hře ve vodě, kdy při aportování hraček, potápění, skákání do vody spolyká větší množství vody za krátký čas. Nebo při chytání vody z hadice, což je oblíbená letní zábava mnoha psů. Pes samozřejmě v zápalu hry nedokáže odhadnout, že už přijal více vody, než jeho organismus dokáže zvládnout,“ popisuje Zuzana Wildmannová, která se věnuje první pomoci pro psy.

Záleží nejen na množství vypité vody, ale také na čase, za který ho pes vypije/naloká. Při příjmu většího množství za krátkou dobu, které tělo není schopno zpracovat (ledviny nejsou schopny takové množství vyfiltrovat), dochází k totálnímu rozvratu vnitřního prostředí organismu a k „bobtnání“ buněk ve snaze vnitřní nerovnováhu vyrovnat. Vlivem otoku buněk dochází k otoku tkání orgánů včetně otoku mozku.

Projevy intoxikace vodou

·         nadměrné močení

·         zvracení

·         letargie

·         ztráta koordinace

·         nadměrné slinění

·         „skleněné“ oči

·         bledé sliznice

·         rozšířené zornice

·         křeče

·         nadmutí

·         potíže s dýcháním

·         bezvědomí (pokročilé stádium intoxikace)

První pomoc

První pomoc pro psa je jeho okamžitý transport k veterinárnímu lékaři. Upozorněte na možnost předávkování vodou. Pokud už k hyperhydratace dojde, může lehce skončit smrtí psa, takže myslete hlavně na prevenci.

Veterinární lékařka Anna Šrenková nám potvrdila, že naštěstí intoxikace vodou není častým problémem. Naopak nejčastějším letním problémem jsou stále psi nechaní v autě. Jako u všeho je potřeba používat zdravý rozum. Určité riziko tu je a je vždy potřeba svého psa hlídat. Rozhodně to ale neznamená, že by měl mít v létě omezený přístup k vodě. Jedná se především o aktivity. Nebezpečné je dlouhé hodiny házet hračku do vody, kde se pes při jejím lovení naloká, neměli byste ho nechávat samotného se zavlažovacím zařízením, pokud rád chytá vodu a tak podobně.

Během vysokých letním teplot se pes může snadno přehřát a to i u vody. Vždy by tak měl mít možnost odpočinout si ve stínu. Stejně tak bychom měli myslet na venčí především v ranních a večerních hodinách, kdy teploty nejsou tak vysoké. Zapomeňte na běh vedle kola a nekonečné aporty.

Tagy: