Pandemie letos neskončí, prorokuje WHO. Je chyba spoléhat jen na vakcíny, zdůrazňuje

Je nereálné si myslet, že koronavirová pandemie letos skončí, varují zástupci Světové zdravotnické organizace (WHO). Podle nich není správné spoléhat se jen na vakcíny. Důležité je, aby státy nerozvolňovaly nařízená opatření, která mají zabránit šíření viru v populaci.

„Myslet si, že se s tímto virem vypořádáme do konce roku, by bylo předčasné a myslím si, že dokonce nereálné,“ prohlásil na tiskové konferenci krizový expert WHO Mike Ryan. Dodal, že hlavním úkolem všech států by mělo být snížení počtu hospitalizací a úmrtí spojených s covidem.

Šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus uvedl, že počet nově nakažených vzrostl v minulém týdnu v Evropě, Jižní i Severní Americe i jihovýchodní Asii. „Je to zklamání, ale ne překvapení. Pokud se země spoléhají pouze na vakcíny, dělají chybu. Základem reakce zůstávají základní opatření v oblasti veřejného zdraví,“ dodal generální ředitel WHO.

V podobném duchu mluvila i vedoucí pracovnice WHO pro boj s nemocí COVID-19 Maria Van Kerkhoveová. „Musíme mít na paměti vážné varování pro nás všechny, pokud virus ve společnosti necháme, bude se stále šířit,“ reagovala na statistiky, že po sedmi týdnech poklesu počet nakažených globálně opět vrostl.

Hrozí čtvrtá vlna

Velký nárůst zaznamenali například v USA. Během posledního únorového týdne přibývalo každý den 70 tisíc nově nakažených a dva tisíce mrtvých. Podle ředitelky amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) Rochelle Walenskyové za to mohou zejména více nakažlivé mutace viru. „Hrozí nám čtvrtá vlna. Předpokládám, že britská mutace se během několika týdnů stane v USA dominantní,“ uvedla pro BBC Walenskyová a prosila, aby všichni lidé zůstali co nejvíce doma a brali ohled na ostatní.

WHO však přestala kritizovat země, které se chystají očkovat mladší a zdravější populaci místo toho, aby své dávky darovaly zemím, které dosud nebyly schopny ochránit nejohroženější skupiny lidi. „Nemůžeme jednotlivým zemím říkat, co mají dělat,“ řekl poradce WHO Bruce Aylward. Šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus poznamenal, že organizace nežádá státy, aby vystavovaly své občany riziku, nýbrž byly součástí celosvětového boje proti pandemii.

Tedros ale na Twitteru zároveň napsal, že „je povzbudivé vidět, jak se nechávají očkovat zdravotníci ze zemí s nízkými příjmy“. Posteskl si však také, že k tomu došlo až tří měsíce po nejbohatších a nejrozvinutějších státech.

Tagy: