Neutečete nám, varují Ukrajinci ruské agenty. Biden invazi označil za genocidu

Herec Pasha Lee zemřel při obraně Irpině. (Ilustrační fotografie)

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Ukrajinská tajná služba SBU zadržela proruského politika Viktora Medvedčuka, uvedl prezident Zelenskyj. Ten ho chce vyměnit za nezletilé ukrajinské zajatce. Ukrajinci varují, že každého prokremelského agenta nakonec odhalí. Rusové v Mariupolu použili chemické zbraně, tvrdí jednotka Azov. V přístavním městě zemřelo až 22 tisíc civilistů. Prezident USA Joe Biden ruské běsnění poprvé označil za genocidu.

Aktuální dění na Ukrajině sledujte v novém on-line článku zde.

Prominentní proruský politik Viktor Medvedčuk skončil v poutech. Jeho fotografii v úterý zveřejnil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který tento úspěch připisuje bezpečnostním složkám. Proruský politik čelí obvinění z vlastizrady. Zelenskyj by jej chtěl vyměnit za nezletilé ukrajinské zajatce.

Generální štáb ukrajinských ozbrojených sil v souvislosti s dopadením prokremelského politika Moskvu varoval, že každého ruského agenta odhalí.

Ruská armáda v pondělí v Mariupolu použila blíže neupřesněnou chemickou zbraň. Oznámil to pluk Azov, který obklíčené město na jihovýchodě Ukrajiny brání. Ukrajinské úřady informaci dosud nepotvrdily, média nicméně v průběhu dne varovala, že proruští separatisté chemický útok zvažují.

Americký prezident Joe Biden ruskou invazi na Ukrajinu poprvé označil za genocidu. Informovaly o tom světové agentury.

Rusko podle Zelenského shromažďuje desítky tisíc vojáků k další ofenzivě na východě Ukrajiny, kde podle něj zemi čeká rozhodující bitva. Ukrajinská strana očekává, že může začít již brzy. Největší boje propuknou pravděpodobně v okolí měst Doněck a Luhansk, přičemž se dále bojuje u Chersonu i Mykolajivu.

Tagy: