Neuvěřitelné, v Česku se pořádaly lovy tygrů. Celníci našli v mrazácích i rysy

V českých lesích se pořádaly lovy tygrů. Tuhle informaci zjistili celníci. Poslední zvrácený lov se jim naštěstí podařilo překazit, přestože lovci už složili zálohu a dodavatel byl připraven dodat tři tygry. Během razií navíc celníci objevili celou řadu upytlačených vzácných živočichů, našli i těla tří ohrožených rysů.

I když to zní neuvěřitelně, v českých lesích se pořádaly zvrácené lovy na tygry. Poslední trojice vzácných pruhovaných zvířat ale přežila. „V České republice mělo dojít k vypuštění tygrů do pronajaté honitby. Tygři měli být odloveni a následně usmrceni skupinou pronajatých slovenských lovců. Podle operativních informací se nemělo jednat o první lov. Tyto lovy se už měly uskutečnit v České republice několikrát,“ prozradil vedoucí oddělení Koordinace celních podvodů Generálního ředitelství cel Pavel Kuchyňka.

Poslední zvrácený hon na exotická zvířata se neuskutečnil kvůli jiné kauze s tygry – porcování těch berouskových na čínskou medicínu. Když se kauza dostala do médií, organizátoři hon na tygry odložili. Pak je celníci s policisty pochytali.

Obviněných je celkem dvanáct lidí a každý měl ve skupině svou roli. „Jednalo se o osoby, které organizovaly, zprostředkovávaly, jednaly jako preparátoři a podobně,“ pokračoval ředitel sekce pátrání Generálního ředitelství cel Michal Šimůnek.

Kůže, lebky a paroží

Jen pro zajímavost – chovatel, který měl tygry dodat a nechal si vyplatit za první dva kusy i zálohu, už měl podle celníků v minulosti problémy se zákonem. Nejednalo se ale o zmiňovaného Berouska.

Při raziích celníci našli celou řadu dalších trofejí z ohrožených zvířat – levhartů, vlků a medvědů. „Provádění domovních prohlídek bylo pro otrlé povahy. Na zemi se válely řady kůží, lebek, paroží, v mrazicích boxech byly kusy masa smíchané s normálními potravinami. V jednom případě jsme dokonce v mrazicím boxu nalezli i maso s nápisem Brum Brum,“ řekl. Maso mělo být určené ke konzumaci.

Celníci našli i rysy, ročně se jich „ztratí“ třetina

Většina trofejí pocházela ze zvířat ulevených v cizině. Jeden exemplář byl ale extrémně vzácný a pocházel od nás – rysice Mischel. „V době, kdy byla zastřelena, vodila půlroční kotě, které kvůli tomu také zemřelo, protože takhle mladá mláďata si neumí sehnat potravu sama,“ vysvětlila specialistka Alka Wildlife Tereza Mináriková.

Samice vrhla několik mláďat a měla před sebou ještě asi sedm let života, při kterých mohla porodit další. Rysů je u nás jen něco málo přes 130 a žijí ve 32 rodinách.

Celníci kromě tohoto zátahu prošetřovali ještě jeden případ zabíjení rysů. Tentokrát z honitby Kameňák na Šumavě. Tam odhalili další dva usmrcené rysy. Bez pytláků by jich ve volné přírodě mohlo být daleko více. „Každoročně se ztratí asi 33 procent rysů,“ dodala Mináriková.

Celníci doufají, že se díky dvěma odhaleným gangům teď bude chvíli chráněným zvířatům žít v české přírodě lépe. Podle nich je ale jen otázkou času, než se místo po lapených pytlácích opět zaplní.

Tagy: