Čtveřice nevěděla o pandemii. Od února byli na izolovaném ostrově, čekal je šok

Dobrovolníci nevěděli o pandemii.

Dobrovolníci, kteří nevěděli o pandemii

Skupina dobrovolníků neměla dlouho ani tušení o koronavirové pandemii. Posledních osm měsíců totiž strávila na izolovaném havajském ostrově Kure Atoll, který nemá jediného stálého obyvatele. Realita globální pandemie je překvapila až při přejezdu na ostrov Honolulu.

Když se v únoru čtyři dobrovolníci vydali zachraňovat přírodu na odlehlý ostrov, netušili, že unikají před budoucí celosvětovou zdravotní krizí. „Bylo to v době, kdy to u nás ještě nebylo a nikdo kolem nemoc neměl. Jen jsme o tom věděli z televize,“ uvedla dobrovolnice Charlie Thomasová.

Tým neměl na ostrově Kure Atoll přístup k televizi ani sociálním médiím a připojení k internetu bylo jen velmi omezené. Nemohli přijímat fotografie ani videa. Jediné informace dobrovolníků pocházely ze satelitních textových zpráv a příležitostných e-mailů od blízkých přátel a rodiny.

Právě z e-mailu od sestry se vedoucí skupiny dozvěděl o aktuálním rozsahu koronavirové pandemie. „Řekl jsem si: Wow, 80 tisíc ve světě? Pak mi odpověděla, že to je jen v USA. Nedokázal jsem to pochopit. Pomyslel jsem si, že to jsou velká čísla,“ vyjádřil svůj údiv šéf týmu Matt Saunter.

Havaj dlouhodobě usiluje o udržení křehkého ostrovního ekosystému na ostrově Kure Atoll. A zatímco svět bojuje s pandemií, dobrovolníci zápasí s druhy invazivních škůdců a snaží se obnovit přirozené prostředí rostlin. „Naše práce je velmi důležitá, protože tady hnízdí ohrožené druhy,“ vysvětlila bioložka Naomi Worcesterová, která od února na ostrově působila.

Kure Atoll je domovem stovek tisíc mořských ptáků, ohrožených tuleňů havajských a korálových útesů. Dobrovolníci si mysleli, že po jejich návratu bude koronavirus dávno minulostí. Když dorazili na Honolulu, viděli jiný svět, než na který byli zvyklí. Matta vyděsily děti hrající si v rouškách. „Bylo to opravdu divné, až apokalyptické,“ popsal.

Tagy: