Nevzniká tu železná opona, uklidňuje Fiala. Popsal své setkání s Bidenem

Premiér Petr Fiala se setkal s americkým prezidentem Joe Bidenem na summitu v Bruselu.

Severoatlantická aliance vyslala jasný signál, že Ukrajina dostane pomoc ve svém boji s ruskou agresí. Ke vzniku železné opony se neschyluje, NATO naopak v této krizi posílilo, řekl na tiskovém brífinku po čtvrtečním summitu Severoatlantické aliance premiér Petr Fiala (ODS). Novinářům rovněž popsal, jak probíhalo jeho krátké setkání s americkým prezidentem Joem Bidenem.

„Spojenci v rámci NATO budou Ukrajině nadále poskytovat politickou i praktickou podporu v jejím statečném boji,“ řekl Fiala před novináři. Dodal, že Česko se hodlá na posilování východního křídla aliance aktivně podílet.

Posílení přítomnosti NATO v zemích na východě aliance je podle Fialy jedním z hlavních závěrů summitu, jde podle něho až o 40 tisíc vojáků. Ve východoevropských zemích, jež jsou členy NATO, působí v současnosti čtyři bojové skupiny aliance v pobaltských státech a v Polsku. Nově k nim přibydou další čtyři – na Slovensku, v Maďarsku, Bulharsku a Rumunsku.

Český parlament schválil vyslání až 650 vojáků na Slovensko, naši vojáci mají velet mnohonárodní jednotce, v níž budou i vojáci z Německa, Polska, Slovinska, Nizozemska a USA.

České ministerstvo obrany počítá s tím, že na Slovensku bude působit asi 400 vojáků. Země aliance také daly podle Fialy znovu najevo ochotu bránit jakýkoliv stát NATO v případě, že by byly napaden.

„Nemám pocit, že by vznikala železná opona, ale že se naopak obnovila síla Severoatlantické aliance a odhodlání bránit demokracii a svobodný život. Nemůže být pochyb o síle závazků ke společné obraně aliančního území,“ uvedl dále Fiala.

Premiér rovněž přiblížil, jak proběhlo krátké setkání s americkým prezidentem Joem Bidenem. Na twitterovém účtu předsedy vlády se dopoledne objevila fotografie, jak si vrcholoví státníci potřásli ruce.

„Opravdu jsme stihli jenom pozdravy a zdvořilostní věty, to setkání ale bylo velmi srdečné. Velice dobře ví, co dělá Česká republika – jakou roli dnes hrajeme v Evropě a při pomoci Ukrajině,“ sdělil krátce v Bruselu.

Válečné zločince poženeme k odpovědnosti, vzkazuje EU

Ve čtvrtek se koná i summit Evropské unie. Souvislosti s ruským vojenským vpádem na Ukrajinu hovoří EU o válečných zločinech, vyplývá z návrhu závěrů summitu sedmadvacítky. Připomíná, že ruské jednotky na Ukrajině útočí na civilní obyvatelstvo a objekty civilní infrastruktury. O tom, že se Rusko na území svého východního souseda dopustilo válečných zločinů, mluvil už ve středu americký ministr zahraničí Antony Blinken.

EU upozornila, že cílem ruských útoků jsou nemocnice a další zdravotnická zařízení, školy a úkryty. „Tyto válečné zločiny musejí okamžitě přestat. Ti, kdo jsou zodpovědní, budou pohnáni k odpovědnosti v souladu s mezinárodním právem, a to včetně kompliců,“ uvedla v návrhu závěrů unijního summitu.

Rusko bylo vyzváno, aby zajistilo bezpečný odchod pro civilisty uvázlé ve válečných zónách do míst, která si sami zvolí. Dále má Kreml okamžitě propustit všechna rukojmí, umožnit přísun humanitární pomoci a otevřít humanitární koridory.

Tagy: