Noční můra bezpečnostního sboru, řekl o vrahovi Vondrášek. Zmínil zásadní indicii v případu

Policejní prezident Martin Vondrášek

Policejní prezident Martin Vondrášek o pátrání po vrahovi

Až do včerejšího odpoledne jsme neměli absolutně žádné souvislosti mezi nyní už známým pachatelem a Klánovicemi, kde došlo k vraždě, uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS policejní prezident Martin Vondrášek. Vrah byl podle něj nepopsaným listem papíru a zásadní indicií byl až nález mrtvého těla jeho otce.

V jednání vyšetřovatelů nespatřuje Vondrášek žádné pochybení: „Kriminalisté jeli opravdu nonstop a šli krok po kroku a já jim opravdu nemám co vytknout. Za mě udělali všechny do úvahy připadající úkony.“

Pomoc zasaženým střelbou v Praze

Organizace In Iustitia spustila krizovou linku pro přeživší, svědky a blízké obětí střelby. S odborníky se můžete spojit na čísle +420 773 177 636. Do obsluhy tísňové linky na pomoc potřebným jsou zapojeni také krizoví interventi z Českého červeného kříže. S odborníky se můžete spojit na čísle +420 974 823 158. Obrátit se můžete také na kterékoliv vzniklé linky pomociNa pomoc zasaženým střelbou vzniklo také několik sbírek.

Odhalení klánovického vraha ale bylo velmi obtížné a kriminalisty zaměstnávalo dnem a nocí. „Musíme si uvědomit, že tam nebyl absolutně žádný vztah k osobám, žádný vztah k lokalitě, žádný kamerový záznam. A ten podezřelý byl v seznamu, ale čtyř tisíc možných podezřelých,“ upozornil policejní prezident a dodal, že volba Klánovic jako místa první vraždy bylo podle dosavadních zjištění náhodné.

ČTĚTE TAKÉ: Česko je v držení zbraní až příliš benevolentní, řekl expert. Volá po přezkušování majitelů

Pachatel byl podle něj nepopsaný list papíru, noční můra každého bezpečnostního sboru, a útok si podle zjištění kriminalistů pečlivě plánoval.

„Předtím, než jsme začali v obci Hostouň ohledávat otce pachatele, tak jsme měli čtyři tisíce možných podezřelých. Viděli jsme, že zbraň, která byla použita, je evidována v 38 tisících položkách v našem centrálním registru zbraní. To znamená, že ta množina byla opravdu velká,“ konstatoval Vondrášek.

Zásadní indicie podle jeho slov přišla až v souvislosti s ohledáním místa nálezu otce pachatele a nástražného výbušného systému. „A naši důvodnou domněnku potvrdila i balistická expertíza zbraně, kterou jsme na místě zajistili. Prokázalo se, že z té zbraně byli minulý týden zavražděni v Klánovicích dva lidé – muž a dítě,“ doplnil.

Při střelbě v Praze ve čtvrtek zemřelo 14 lidí, sám útočník je 15. mrtvým. Záchranná služba ošetřila 11 vážně, osm středně a pět lehce zraněných, všechny převezla do nemocnic, které aktivovaly své traumaplány. Podle informací policie byl pachatelem 24letý student fakulty a před incidentem na škole zavraždil svého otce.

Organizace In Iustitia spustila krizovou linku pro přeživší, svědky a blízké obětí střelby na Filozofické fakultě UK. S odborníky se můžete spojit na čísle +420 773 177 636. Do obsluhy tísňové linky na pomoc potřebným jsou zapojeni také krizoví interventi z Českého červeného kříže. S odborníky se můžete spojit na čísle +420 974 823 158.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zmatek, strach a bezmoc, popisují svědci z blízkého okolí fakulty. Chválí jednání policie

Tagy:
policie zprávy krimi Martin Vondrášek Filozofická fakulta Univerzity Karlovy vražda Klánovice